Gulyás Gergely megállapodna az LMP-vel

2016.02.05. 16:40

A menekültáradatot és a terrorveszélyt jogilag szét kell választani, Európa óriási hibát követett el, az európai politikai elitek az anarchiát és a schengeni egyezmény működésképtelenségét ünnepelték – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke a Die Presse című osztrák konzervatív lapban pénteken közölt interjújában. A politikus arról is beszélt, hogy van esély a megállapodásra az alkotmánybíró-választás ügyében.

A terrorveszélyhelyzettel kapcsolatban az osztrák lap Gulyás Gergelytől azt kérdezte, nem megy-e túl messzire a terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetére tervezett tervezet, amelyet az alaptörvénybe akarnak foglalni, és a parlament jóváhagyása nélkül hatvan napig elrendelhető kijárási tilalmakkal, emberek áttelepítésével, a kommunikáció letiltásával jár. 

Gulyás Gergely szerint a terrorizmusnak új formája vanFotó: Szabó Gábor - Origo

Az Országgyűlés alelnöke szerint a terrorizmusnak új formája van, amelyre Európának és Magyarországnak válaszolnia kell. Úgy vélte, amit a kormány javasolt, szinte szó szerint megegyezik a jelenleg az alaptörvénybe foglalt öt rendkívüli helyzet egyikével, az úgynevezett „veszélyhelyzettel”, amellyel kapcsolatban nem merült fel semmiféle vita.

A Die Presse rámutatott, a kormány a parlament jóváhagyása nélkül csak tizenöt napra rendelheti el a „veszélyhelyzetet”, míg a terrorveszélyhelyzet esetén ez hatvan napot jelentene. Gulyás Gergely azt mondta, a kormány kész a párbeszédre. „Akár tizenöt nap is elegendő lehet” – tette hozzá.

„A kormány nem várhat a parlamentre”Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett: a Jobbik „mindennel egyetértett, csak a hatvan nappal nem. Ők három napot akarnak”. Úgy vélte, lehetne azonban kompromisszum a kettő között. Gulyás Gergely leszögezte, arról nem lehet vita, hogy a kormánynak terrorveszély esetén egyedül kell döntenie, tehát nem várhat a parlamentre.

Az alkotmánybíró-választásról Gulyás azt mondta a lapnak, az MSZP-vel nem lehet kompromisszumra jutni, így marad a Jobbik és az LMP. A legvalószínűbbnek tűnik jelenleg a zöldekkel megállapodni – mondta a Fidesz-alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK