Csak 357 szakorvos kapott fizetésemelést

Budapest, 2015. január 16.
Orvosok figyelik 3D-s technológiával végzett laparoszkópos urológiai műtétet a budapesti Jahn Ferenc Kórházban 2015. január 16-án. A Minimál invazív eljárások az urológiában című előadáshoz kapcsolódó műtétet az érdeklődő szakem
Budapest, 2015. január 16. Orvosok figyelik 3D-s technológiával végzett laparoszkópos urológiai műtétet a budapesti Jahn Ferenc Kórházban 2015. január 16-án. A Minimál invazív eljárások az urológiában című előadáshoz kapcsolódó műtétet az érdeklődő szakembereknek egy külön teremben 3D-s képernyőn jelenítették meg. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Elmaradt az szakorvosok fizetésemelése, pedig a kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is hónapok óta a 270 ezer forintos minimálbér ígéretével csillapítja felháborodásukat. Nem kapták meg a beígért pluszt az ápolók sem. Emelésre ugyan van mód - csak kevesen tudják, hogy külön kell kérni. A szaktárca visszautasította a riogatást, de továbbra is csak lehetőségként említi a béremelést.
Vágólapra másolva!

ezek szerint végig a pofánkba hazudtak – mondta dühösen az Origónak nyilatkozó orvos. Indulata érthető: a kormány több mint fél éve béremelést ígér az alacsony fizetés és a túlórák miatt zúgolódó egészségügyi dolgozóknak, határidőként pedig 2016 januárját említették.

Sokszor ígérték

Tavaly júniusban még Zombor Gábor egészségügyi államtitkár ígérte, hogy 2016 januárjától nettó "körülbelül" 270 ezer forintos minimálbért visznek haza a szakorvosok, és bérfejlesztésre számíthat közel 43 ezer ápoló is.

Zombor Gábor, korábbi egészségügyi államtitkár: ígért, aztán távozott Forrás: MTI/Beliczay László

Az államtitkár azóta ment, az ígéret maradt, az államtitkársága tavaly októberben is megismételte az Indexnek. Később Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára tényként említette a béremelést, amire állítólag 18,2 milliárd forintos keretet biztosítanak. Erről Dömötör december 27-én, sajtótájékoztató keretében beszélt.

Ehhez képest

az Origónak nyilatkozó orvosok és ápolók egyike sem kapott több fizetést február 5-én.

Értesüléseink szerint a Belügyminisztérium kórházában, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban, a Szent János Kórházban sem kaptak az ápolók pluszpénzt.

Hiába várt pénteken az ígért plusz pénzre több ezer szakorvos Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egy budapesti főnővérnek pedig a fizetési papírját sem adták oda, amikor utána akart nézni az elszámolásnak.

A feltételes mód

A korábban határozottan fogalmazó Emmi már az év végén feltételes módot kezdett használni közleményeiben. Csütörtökön pedig a honlapjukon arról írtak, hogy

a frissen szakvizsgázott orvosok havonta 151 ezer forint plusztámogatásban részesülhetnek, a szakorvosi minimálbér így nettó 270 ezer forintra emelkedhet.

Mindezt egy nappal a fizetések átutalása előtt.

A minimálbér nem "ha" kérdése

A megtévesztő nyilatkozatok miatt tiltakozik Lovas András, az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport főszervezője is – ők korábban nyílt levelek sorában kérték az Emmit a bérproblémák megoldására, a hálapénz rendszerének felszámolására.

Lovas András aneszteziológus – szerinte a feltételes módban emlegetett fizetésemelés nem fogja kielégíteni az orvostársadalmat Fotó: Polyak Attila - Origo

"Eleve röhejes minimálbérről feltételes módban beszélni – ha 270 ezer nettó a minimum, azt el kell érjük, és kész. De a lehetőség ráadásul csak az orvosok egy szűkebb csoportjának elérhető" – mondja Lovas András.

Ha kérik, megkapják

Megjegyzése arra utal, hogy a kormány januártól havi 151 ezer forintos többletforrást biztosít az öt éven belül szakvizsgázott fiatal orvosoknak.

A támogatás viszont nem automatikus,

a szakorvosok csak úgy kapják meg, ha a foglalkoztatójuk erre külön igénylést nyújt be az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

Legutóbb tavaly december 10-én lehetett kérni a támogatást, aki lemaradt, márciusban próbálkozhat újra. A sokat emlegetett, "akár 270 ezres" nettó minimálbér pedig akkor jön össze, ha ezt az igényt az OEP is elfogadja.

Mi lesz a többiekkel?

Mindez azonban nem vigasz a több ezer már nem annyira fiatal orvosnak, akik öt évnél jóval régebben szakvizsgáztak. Az ápolók elmaradt béremelésével kapcsolatban pedig ilyen kiskaput sem találtunk a minisztérium honlapján.

Nem tudni, mi történt az ápolók januártól ígért béremelésével Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Emmi rugalmasan értelmezhető bejelentései tovább szíthatják az egészségügyi dolgozók elégedetlenségét.

"Hat éve várunk a bérek rendezésére, de ez ma sem történt meg. Egy magyar szakorvos közel feleannyit keres, mint szlovák kollégája. A minisztérium az ilyen megoldásokkal nem fogja tudni megállítani az orvoselvándorlást" – mondta az Origónak Lovas András.

Köszönik, elkötelezettek

Kérdeztük Balog Zoltán minisztériumát is, miért nem kapták meg ígért béremelésüket a szakorvosok, számíthatnak-e az ígért pluszpénzre, és egyáltalán, elnézést kér-e körüktől az Emmi a félreérthető, ellentmondásos ígéretek miatt.

A tárca a cikk megjelenése után reagált. Levelükben megköszönték "megtisztelő érdeklődésünket" , és hangsúlyozták, "a kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett".

Ők jogosultak

A levélből kiderül, hogy azok a szakorvosok jogosultak a 151 ezer forintos támogatásra a szakvizsga utáni öt évig, akik

  • részesültek a Rezidens Támogatási Program Ösztöndíjból,
  • nem részesültek, de első szakvizsgájukat 2015. augusztus 31-e után szerezték meg.

További feltétel, hogy a pályázó a szakvizsga után Magyarországon, közfinanszírozott ellátás keretében, teljes munkaidős foglalkoztatás mellett végezzen egészségügyi tevékenységet - írja a tárca.

Az egészségügyi államtitkárság később ugyanezt ismételte meg közleményében is, de abban is csak lehetőségként, feltétles módban említi a frissen szakvizsgázott orvosoknak legfeljebb öt évig elérhető 151 ezer forintos "támogatást". A szakorvosi minimálbérnél is csak arról írnak, hogy az "így nettó 270 ezer forintra emelkedhet." Kiderült viszont a közleményből, hogy "a 2015. december 10-i igénylési határidőig benyújtott igénylések alapján már 357-en kapják meg a januári fizetésükkel a támogatást."