Bíróság előtt a kiskunhalasi kődobálók

Vágólapra másolva!
Gyorsított eljárásban tárgyalja szerdán és csütörtökön a Kiskunhalasi Járásbíróság azoknak az ügyét, akik január 15-én támadtak rá a rendőrökre a kiskunhalasi befogadóközpontban. A 15 külföldi állampolgárságú férfit csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakkal és más bűncselekményekkel vádolják.
Vágólapra másolva!

Január 15-én a kiskunhalasi befogadóközpontban szóváltás alakult ki két iraki őrizetes között az internethasználat miatt, ennek során a két férfi össze is verekedett. A biztonsági őrök szétválasztották őket, majd a helyszínre hívott rendőrök próbálták átkísérni őket az előállítóhelyiségbe – idézi fel a Baon. Az egyik férfi azonban ellenállt: dulakodott a rendőrökkel, a fogásukból megkísérelt kiszabadulni, és többször a rendőrök felé rúgott.

Le akarták bontani a drótkerítést

A rendőrök intézkedésén felháborodva az őrzött területen maradtak egy csoportja rugdosni és rángatni kezdte a kerítést, ezért az egyik fegyveres biztonsági őr könnygázt fújt rájuk.

A tömeg egy része erre a rendőröket kövekkel kezdte dobálni.

Ez is jól látszik a biztonsági kamerák felvételén:

Mivel két szociális munkás az közösségi helyiségben rekedt, a készenléti rendőrök egy csoportja visszament, hogy kihozza őket. A bent lévők újra elkezdték dobálni kövekkel és kavicsokkal az őrzött terület egyik kapujánál lévő rendőrsorfalat. Az őrizetesek konténereket is megdobáltak, és egy vasból készült drótkeretet átdobtak a kerítésen, és eltalálták vele egy intézkedő rendőr pajzsát. Ezenkívül elkezdték megbontani az elválasztó drótkerítést, és lefeszítették az egyik konténer ablakán lévő rácsot is. Az agresszív viselkedést csak akkor hagyták abba, amikor a készenléti rendőrök is beavatkoztak.

Előzetesből a bíróságra

Az iraki, iráni, afgán, algériai, palesztin és szír állampolgárságú gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak. Közülük az internet használat miatt verekedő egyik személyt garázdaság vétségével, míg rendőrökre támadó társát garázdaság vétségén kívül

hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolja a nyomozó ügyészség.

A többi gyanúsított közül 12 személynek csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette, míg egy gyanúsítottnak e bűncselekmény alapesete miatt kell felelnie.