Orbán: Brüsszelből és délről is veszély fenyeget

2016.02.11. 14:34

Brüsszelből a kötelező betelepítési kvóták, délről a növekvő migrációs nyomás fenyegeti Magyarországot Orbán Viktor szerint. A kormány elrendelte a műszaki határzár megerősítését.

Brüsszelből a "kényszerbetelepítési kvóták" veszélye, délről pedig az idén várhatóan nagyságrendekkel növekvő migrációs nyomás fenyeget - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Miskolcon, a Fidesz-KDNP Lillafüredre kihelyezett frakcióülését követően.

Orbán Viktor szerint délről és Brüsszelből is veszély fenyegeti az országotForrás: MTI/Vajda János

A kormányfő szerint Angela Merkel német kancellár törökországi látogatása felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is egy nagy veszély, a "kényszerbetelepítési kvóták" létrehozása fenyegeti az európai embereket Brüsszel felől.

EU-török megállapodás

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta ugyanakkor - idézve a frakcióülésen elhangzott szavait -, hogy nem német-török kétoldalú megállapodásról, hanem egy EU és Törökország közöttiről van szó. Utóbbi tartalmaz egy utalást arra, hogy az Európai Unió 400-500 ezer migránst "közvetlenül átemel" Törökországból - mondta a kormányfő és hozzátette, hogy Magyarország tiltakozott ez ellen.

Azért is nem került nyilvánosságra ez a törekvés, mert számos uniós tagállam úgy foglalt állást, hogy ezt csak nemzetállami alapon lehet végrehajtani, "kényszer erejű szétosztással" nem - tette hozzá.

Növekvő migrációs nyomás

Orbán szerint emellett egy másik veszély is fenyeget, fel kell készülni ugyanis arra, hogy az idén nagyságrendekkel növekedni fog az Európára dél felől nehezedő migrációs nyomás.

Ezért a magyar kormány elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását - mondta a miniszterelnök.

Összegzése szerint Brüsszelben diplomáciai, politikai, délen pedig katonai, védelmi erőfeszítésekre van szükség.

A törökök fél millió menekülttel számolnak

Volkan Bozkir, Törökország európai ügyekért felelős minisztere Bukaresten azt mondta, hogy sikerült tizedére csökkenteni a Törökországból az Európai Unióba tartó migránsok számát. A miniszter szerint ugyanakkor Szíriából újabb félmilliós menekülthullám várható, ha nem sikerül nemzetközi megoldást találni a szíriai válságra.

Törökországba eddig 2,6 millió menekült érkezett Szíriából, Ankara csak a táborokra 8 milliárd dollárt költött.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK