Vágólapra másolva!
Azonnali bérrendezés, saját minisztérium és legalább 600 milliárd forint – többek között ezt kérték csütörtökön a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal tagjai. Ülésükre eljött a Jobbik és az MSZP és a kormány képviselője is, épp csak a javaslatokat nem szavazták meg.
Vágólapra másolva!

Három órás, elhúzódó vita során szavazták meg az egészségügyi kerekasztal résztvevői a kormány felé tett javaslataikat. A sajtónyilvános vitában

az egészségügy legfontosabb, 25 éve megoldatlan problémáira figyelmeztettek az előadók.

A dolgozók rendezetlen béreiről, az ellátórendszer aránytalan finanszírozásáról, a betegek képviseletének hiányosságairól beszélt Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke és Cser Ágnes egészségügyi szakszervezeti vezető is.

Hetet kívántak

Éger szerint már azon is kár csodálkozni, hogy több ezer orvos nem kapta meg a 2016 januárjától ígért béremelést, hiszen ennek forrását már a büdzsé tavaly bemutatott tervezetében sem lehetett látni.

Cser Ágnes, tőle jobbra Éger István. Hét pontban foglalták össze javaslataikat Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A kerekasztalon résztvevő érdekképviseletek az utolsó pillanatokig formálták javaslataikat, végül hét pontban állapodtak meg:

  • Ágazati kollektív szerződés, még a 2017-es büdzsé aláírása előtt
  • A bérrendezés haladéktalan megindítása
  • Önálló egészségügyi minisztérium, államtitkárság helyett
  • 550- 600 milliárd forintos többletforrás az ágazatnak
  • Az alap- , járó -és fekvőbetegellátás erősítése
  • A nagy egészségügyi ellátó és biztosító rendszerek megőrzése
  • Hatékonyabb párbeszéd a kormány és a betegek érdekvédelmi szervezete között

Jól megígérték

Az ülésen részt vett Mészáros János egészségügyi helyettes államtitkár, a Jobbik, valamint a szocialisták képviselete. Okos lány módjára hoztak is, meg nem is: Tukacs István, az MSZP részéről például azt ígérte, hogy a "parlament nyelvére fordítja le" majd az egészségügyi dolgozók követeléseit.

Ültetőkártyák. A meghívottak közül nem mindenki jött el Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Lukács Gábor György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese tovább is ment, rögtönzött doorstep -sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a párt ősszel nemzeti konzultációt indít, amiben az oktatás helyzete mellett az egészügy problémáiról is kérdeznék a lakosságot.

Ugyanakkor politikusok egyike sem írta alá a kerekasztal javaslattervezetét.

Távozott Mészáros János is, aki – bár az kerekasztal tagjának számít – aláírásával végül nem támogatta az önálló egészségügyi minisztérium létrehozását, és a fórum más felvetéseit sem.

Régóta mondják

A kerekasztal felvetései nem számítanak újdonságnak, hónapok ismételgeti ezeket RESZASZ, az 1001 orvos hálapénz nélkül.. csoport vagy Sándor Mária és ápoló társai is: többnyire válaz nélkül hagyott üzeneteikben rendszeresen figyelmeztetnek az orvosok és ápolók elvándorlására, a bérfeszültség és eszközhiány miatt agonizáló ellátórendszerre.

Bérrendezést, saját minisztériumi képviseletet szeretnének az orvosok Forrás: Thinkstock

A helyzeten pedig csak tovább ronthat a fővárosi akut sebészeti rendszer átalakítása: áprilistól 17 budapesti kórházban várják éjjel-nappal az akut eseteket – ez, az Origónak nyilatkozó orvosok szerint túlterhelheti a kisebb intézmények dogozóit és infrastruktúráját, és csak tovább erősítené a vidéki munkaerő-elszívást.

Jöjjenek a mamutok

Kételkedik a totális ügyeleti rendszer eredményességében Éger István is: mint kérdésünkre elmondta, a terve jól hangzik, de működéséről még semmit sem tudunk, könnyen lehet, hogy pillanatokon bedől majd az egész.

A MOK elnöke inkább a szuperkórházak rendszerét választaná, három négy, profin felszerelt mamutintézmény szerinte egy világvárost is ki tudna szolgálni.