Bankfoglalás a Flórián téren

2016.02.12. 09:32

A Nem adom a házamat Facebook-csoport aktivistái elfoglalták az OTP Bank Flórián téri fiókját.

A Flórián téri OTP-fiókban péntek reggel 15-en jelentek meg, gyakorlatilag elfoglalták az ügyféltér egyik szárnyát. Felállítottak egy sátrat, a köré táboroztak le. A bank nem zárt be, az ügyféltér másik oldalán továbbra is kiszolgálják az ügyfeleket. 

Forrás: Origo

Új szintre emelt demonstráció

Póka László, a Nem adom a házamat mozgalom vezetője az intézkedés közben telefonon azt mondta az Origónak, hogy társaival úgy döntöttek: újabb szintre emelik a véleménynyilvánításukat, ezért kijelöltek maguknak egy tüntetési területet a bankfiókon belül, ahol felállítottak egy sátrat, lefektettek néhány hálózsákot, és plakátokkal, feliratokkal demonstrálnak  a bankok devizahitelesekkel szembeni magatartása ellen. Előbb a bank biztonsági embere próbálta kitolni őket a helyiségből, majd rendőrt hívtak. 

Megérkeztek a rendőrökForrás: Origo

A kiérkező rendőrök figyelmeztették a demonstrálókat, hogy tiltakozásuk a gyülekezési jogról szóló törvénybe ütközik, ezért felszólították őket, hogy hagyják el a bankfiókot. Többségük nem akart mozdulni, őket a rendőrök vezették ki az épületből.  Az intézkedés alatt épp az Origónak nyilatkozott telefonon Póka László, aki azt mondta, hogy megpróbálnak visszamenni a fiókba, illetve közölte, hogy a rendőrök fellépése és a szerintük jogszerűtlen eljárás miatt feljelentést tesznek a III. kerületi rendőrkapitányságon. Úgy érzik, hogy az egyenruhások indoklása, miszerint a tiltakozók akadályozták volna a bank működését, nem igaz. Épp azért választották a Flórián téri bankot, mert ez egy nagy, tágas fiók, amiről tudták, hogy ott az ügyfelek akadályozása nélkül tudnak demonstrálni. 

Elérték a céljukat

A Facebook-csoport tagjai azért akartak demonstrálni, hogy a bankok teljes kártérítést fizessenek a devizahitelezéssel okozott károkért. 

Forrás: Origo

A demonstrálók úgy érzik, akciójuk elérte a célját, mert bár a tervezettnél korábban kellett elhagyniuk a bankfiókot, de kellő figyelmet szereztek maguknak és a problémájuknak.  Az Origo helyszíni tudósítója eközben azt látta, hogy a bankfiók bezárt, a rendőrök az épület előtt igazoltatják a sárga pólós tiltakozókat. Pár perc után újra megnyitották a fiókot, de rendőrök álltak a bejáratnál. 

Rendőrök vezették ki a tiltakozókatForrás: Origo

Póka László azt mondta, hogy társai közül még hatan vannak a bankfiókban. A feleségét elvitték ugyan egy rövid időre a rendőrök, beültették egy rendőrautóba, de néhány perc után elengedték. Az igazoltatások befejezése után egy rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak, ahol felgyújtottak egy körömlakk-lemosóval átitatott, OTP Bank feliratú baseballsapkát. 

Előtte alaposan átitattákForrás: Origo

Leüli a büntetését

A csoport vezetője a korábbi demonstrációk miatt kapott már egy 75 ezer forintos pénzbüntetést. Az Origónak azt mondta, ezt nem fizeti be, kérni fogja, hogy leülhesse a büntetést. 

Rendőrök és demonstrálók a bankfiók előttForrás: Origo

Póka László szerint az ehhez hasonló események feloszlatása ahhoz vezet majd, hogy az elkeseredett emberek fizikai erőszakhoz folyamodnak a bankok ellen. 

Az Origo helyszíni tudósítója azt látta, hogy fél 11-től ismét zavartalan a forgalom a bankfiókban. 

Korábban is demonstráltak már

A Nem adom a házamat Facebook-csoport aktivistái a bankok devizahitelesekkel szembeni elszámolását kifogásolva többször is lezárták korábban a Nyugati téri felüljárót, de volt, hogy ülősztrájkot tartottak a Belvárosban, vagy autós felvonulással akadályozták a budapesti belváros forgalmát. Legutóbb tíz napja tartottak villámdemonstrációt a belvárosban. Több bankot is végigjárva a magatartási kódexüket próbálták átadni. Az ellen tiltakoztak, hogy a bankok szabályzatai szerint a fiókokban nem lehet demonstrálni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK