Vízügyi igazgatóság: érezhető a klímaváltozás hatása

áradás árvíz árvízkár családi ház elöntött terület  Csákánydoroszló,
Kenuval közlekednek a helyi lakosok a csákánydoroszlói Dózsaligetben ahonnan tizennyolc embert kellett ideiglenesen kiköltöztetni otthonából a Rába és a Vörös-patak áradása miatt.
Vágólapra másolva!
 Vízügyi szakemberek már évek óta érzékelik az éghajlatváltozás hatását; a szokásos tavaszi és őszi árvíz mellett a legváratlanabb időpontokban is fel kell készülni hirtelen, jelentős árhullámokra - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az állami tévében.
Vágólapra másolva!

Siklós Gabriella arra a felvetésre, hogy a helyieket meglepte a február eleji árhullám, elmondta: a klímaváltozás miatt immár

teljesen váratlanul és gyorsan is leeshet rendkívül nagy mennyiségű csapadék.

Az elmúlt napokban a februári átlagos 30-35 milliméter csapadék másfélszerese hullott le a Sajó vízgyűjtő területén, és ez várhatóan megismétlődik a következő napokban.

Most már nehéz ezekben a jelenségekben törvényszerűséget felfedezni - fűzte hozzá. Ugyanakkor a szakember elmondta azt is, hogy jelenleg a helyzet vízügyi szempontból nem kritikus. Ezek az árhullámok gyorsan jönnek és gyorsan mennek, a legtöbb szakaszon pedig már apadás van.

A vízügyi szolgálat munkatársai fokozott őrszolgálatot látnak el huszonnégy órában, rendkívüli esemény nem történt, rendkívüli beavatkozásra nem volt szükség a Sajó, a Zagyva és a Tarna folyón - hangsúlyozta a szóvivő.

Kenuval közlekedtek csákánydoroszlói Dózsaligetben a Rába és a Vörös-patak 2014-es áradása során Forrás: MTI/Varga György

Árad a Sajó Borsodban

Utakat öntött el az áradó Sajó Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, vízátfolyások miatt több út egy-egy szakaszát lezárták a forgalom elől, de van már olyan is, amelyet megnyitottak - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A tájékoztatás szerint nem lehet közlekedni a Putnok-Borsodbóta és a Sajókaza-Aggtelek-Szin összekötőút egy-egy szakaszán. A 26-os főútról Sajókazára vezető utat pedig teljesen lezárták.

A Vadna-Sajóvelezd és a Komjáti-Hidvégardó összekötőúton, valamint a sajógalgóci bekötőúton ugyanakkor megszűnt a forgalomkorlátozás.