Betonozós gyilkossági ügy gyanúsítottja a fideszes képviselő

Dunaföldvár Gyilkosság A dunaföldvári gyilkosság helyszíne
A dunaföldvári gyilkosság helyszíne
Vágólapra másolva!
A férfit gyakorlatilag agyonverték, holttestét bebetonozták. A három gyanúsított, köztük Gál Roland dunaújvárosi fideszes képviselő, előzetesben van. Az áldozat, Molnár Antal az Origo értesülése szerint a feleségéhez indult 2013 májusában, ezután eltűnt. Bebetonozott holttestét két évvel később, egy dunaújvárosi ház pincéjében találták meg.
Vágólapra másolva!

Dróttal zárt kapu, részben felújított ház, az udvaron egy melléképületet is látunk. A kerítéslécek közül ázott, nagytestű kutya acsarkodik ránk, mögötte szalag jelzi a bűnügyi helyszín határait.

– cövekel le mellettünk egy bajuszos, tömzsi férfi. Megjegyzése bővebben kifejtve így hangzana: itt, Dunaújváros óvárosi részében,

a Petőfi Sándor utca 30-as szám ház udvarán rejtették föld és beton alá

a két évvel ezelőtt eltűnt dunaföldvári vállalkozó, Molnár Antal holttestét.

Nyomozók mindenütt

A látszólagos közöny ellenére az utcában lakókat felkavarták a történtek. Ilyen rendőri készültséget talán még soha nem láttak a környéken: a testet február 10-én fedezték fel, egy héten át bűnügyi helyszínelők, nyomozók váltották egymást a ház rögtönzött sátorral letakart udvarán.

Itt találták meg az áldozat bebetonozott holttestét Fotó: Polyák Attila - Origo

A kutya hirtelen elhallgat. Idős asszony biceg ki hozzá a melléképületből. Kérésünkre közelebb jön, de amikor megtudja, mire vagyunk kíváncsiak, arca megmerevedik:

hagyjanak engem békén, morogja,

miközben visszabotorkál a házhoz.

A kis közjáték is jelzi, mennyi titok és elhallgatás feszül a bűnügy mögött: a nyomozást folytató Tolna megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás fejleményeiről annyit árult el, hogy eltűnésének napján otthonában ölték meg a 41 éves férfit, holttestét pedig egy dunaújvárosi ház pincéjében rejtették el.

Agyonverték

Molnár Gábor, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese elmondta, hogy a 41 éves áldozatot 2013. május 1-jén dunaföldvári otthonában bántalmazták, a férfi belehalt sérüléseibe.

Az emberöléssel három dunaújvárosi férfit gyanúsítanak,

egyikük Gál Roland dunaújvárosi fideszes önkormányzati képviselő, akinek a múlt héten felfüggesztették párt- és frakciótagságát. Az egyik gyanúsítottat vasárnap, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kapták el.

A közbiztonságért felelt

A castellum.do dunaújvárosi portál írt először arról, hogy az egyik gyanúsított Gál Roland dunaújvárosi önkormányzati képviselő.

Az ügyet pikánsabbá teszi, hogy

a gyilkossággal gyanúsított fideszes képviselő 2010 és 2014 között a város közbiztonsági bizottságát vezette,

ebben a pozíciójában pedig rendőröket tüntetett ki – abban az időszakban is, amikor Molnár Antalnak nyoma veszett.

Voltak ügyei

Gál Roland sajtóértesülések szerint úgy lehetett üzemlakatosból önkormányzati képviselő, három évig pedig a helyi Fidelitas vezetője, hogy többször is összeütközésbe került a törvénnyel. Az Index arról ír, hogy Gált 2003-ban magánokirat-hamisítás, 2006-ban pedig rongálás miatt ítélték el – utóbbi esetben állítólag

enyvet öntött egy MSZP-s képviselő szélvédőjére.

Kezdeti népszerűsége után Gál idővel kiszorult a fideszes vezetésből, ráadásul egyre több adósságot halmozott fel.

Ne szólj, száj

Az Origo a rendőrségtől kért megerősítést, de ők adatvédelmi okokból nem nyilatkozhatnak a gyanúsítottak előéletéről.

A dunaújvárosi önkormányzat a hivatalos eljárás lezárásáig nem beszél Gálról.

A Fidesz inkább előrement, felfüggesztették a képviselő párttagságát, ami Kósa Lajos szerint teljes elhatárolódást is jelent –, bár a párttagságot azért nem szüntették meg.

Háttérkapcsolatok

Megnéztük a gyanúsított Facebook-oldalát és a Dunaújváros Online róla szóló cikkeit is, egyetlen sor vagy utalás sincs arra, hogy ismerte volna Molnár Antalt, pedig a dunaföldvári férfi építési vállalkozóként több szállal kötődött Dunaújvároshoz: 40 főt foglalkoztató cége is itt üzemel. Nehéz elhinni, hogy a település két meghatározó alakja nem találkozott.

Dunaújvárosi viszonyokat jól ismerő, névtelenséget kérő forrásunktól úgy tudjuk, elszámolási vita áll a gyilkosság hátterében – az ügy főszereplője azonban

nem Gál, hanem a harmadik gyanúsított:

a vasárnap Ferihegyen letartóztatott férfi lehet.

Békülni akart

Molnár Antal jómódú üzletembernek számított Dunaföldváron, de a településen új lakók voltak, csak 2009-ben költöztek az Irinyi János utcába.

Molnárnak azonban párkapcsolati és anyagi problémái is akadtak – információink szerint 2013 tavaszán felesége is elhagyta a cukorbeteg, rendszeres kezelésre szoruló férfit.

rendszeresen együtt boroztunk” – mesélte Antalról a férfi idős szomszédja. János az utolsó szemtanúk egyike, aki még életben látta a vállalkozót.

A bágyadtnak tűnő férfi 2013. május 29-én csengetett be hozzá. Csak egy pohár bort kért, lassan megitta, aztán beült a közelben várakozó taxiba.

Az Origo úgy tudja, Molnár Antal ekkor Budapestre taxizott, hogy találkozzon és kibéküljön a feleségével.

A Dob utca környékén szállt ki a kocsiból, és ott nyoma veszett. Egyelőre még nem tudni, mikor és hogyan ment vissza dunaföldvári otthonába, ahol a rendőrök szerint meggyilkolták.

A holttestet Dunaújvárosba vitték, és a Petőfi utcában több köbméter építési hulladékot és betont öntöttek rá. A pincerészre később még egy épületrészt is felhúztak.

Jellegzetes pontok

A család a rendőrség segítségével és internetes fórumokon is kereste az eltűnt férfit: személyleírásában érdekes részlet, hogy

a férfi csuklóján öt tetovált pont látható,

olyan tetoválás, amihez hasonlót rendszerint a börtönviselt emberek készítenek maguknak.

A meggyilkolt vállalkozó Forrás: eltuntkereso.network.hu

Eltűnése után rekonstruálták a vállalkozó utolsó napját, és több ellentmondást is találtak, de nem volt elég bizonyítékuk, mondták a rendőrök a Tolna megyei főkapitányság keddi tájékoztatóján. A rendőrség állítja, már pontosan tudják, hogyan ölték meg Molnár Antalt, és még további gyanúsítások is lesznek az ügyben.