Külföldi képekkel illusztrálták a Magyarországról szóló videót Gyurcsányék

2016.02.15. 18:00

A Demokratikus Koalíció hétvégi kongresszusán levetített, Magyarország jelenlegi viszonyairól szóló videóban olyan képek is szerepelhettek illusztrációként, amelyek nem jogtiszták, illetve nem is Magyarországon készültek. Ezt Gréczy Zsolt, a párt szóvivője sem tagadta, szerinte viszont nem is ez a lényeg. Úgy vélte ugyanis, hogy bármikor tudnak olyan filmeket forgatni, amelyek Magyarországon készültek, és a nyomort mutatják be. 

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Fidesz médiája retteg a Demokratikus Koalíció videójától, amelyet két nap alatt már több százezren láttak" – mondta az Origónak Gréczy Zsolt szóvivő, aki nem tagadta a 888.hu információit, miszerint a párt hétvégi kongresszusán levetített videóban nem jogtiszta képek is szerepeltek illusztrációként. Egyes fotók ráadásul nem is Magyarországon készültek. 

Gréczy Zsolt DK-szóvivőForrás: MTI/Máthé Zoltán

A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint a filmben minden elhangzott mondat valós állítás, és a képekért is vállalják a felelősséget. Amikor Gréczy Zsoltot arról kérdeztük, hogy jogtiszták-e a fényképek, azt mondta: 

Bárki számára hozzáférhető fényképek, a Google-ban elérhető képek, és tökéletesen hű lenyomatát adják a magyar valóságnak.” 

(A politikus egyébként ebben tévedett, a Google-ban található képek nem mindegyike szabadon felhasználható, hiába szerepelnek a találati listán.) 

Román nyomorteleppel illusztrálták a magyar állapotokat

Arra a felvetésre, hogy miért külföldön készült képeket tettek egy Magyarországról szóló videóba, azt felelte, hogy bármelyik kép helyettesíthető egy olyannal, amely bemutatja, hogy milyen nyomor uralkodik Magyarországon. (A videó nyomortelepet ábrázoló képe például eredetileg egy AFP-fotó, amely az Origón is megjelent, és egy román telepet mutat be.) 

Csinálunk majd másik filmet, és azt is több százezren nézik majd meg 

– tette hozzá.

Kevesek Magyarországa - Orbán Magyarországa

Ez ma a kevesek Magyarországa, Orbán Magyarországa. A Demokratikus Koalíció programja, a Sokak Magyarországa sokak számára kínál egy jobb országot. Ahol jó élni, ahova jó hazajönni.

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2016. február 14.

A párt szóvivője pontosan nem tudta megmondani, hogy kik készítették a videót, úgy vélte, hogy valószínűleg néhány párttársa vághatta össze a felvételt.

Sajnáljuk, hogy a Fidesz nem a problémákra reagál – fogalmazott, hozzátéve, hogy bármikor lehet Magyarországról is hasonló képeket készíteni, elég elmenni egy miskolci nyomortelepre vagy kimenni az utcára a hajléktalanok közé. 

„Ennél sokkal rosszabb képek is vannak a magyar közállapotokról” – mondta. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK