Barátok közt: a magyar EP-képviselők asszisztensei

európai parlament
Vágólapra másolva!
A magyar EP-képviselők közül van, akinek kettő, másnak tizenegy asszisztense is van: olykor ismerősök, barátok vagy a párthoz közel álló emberek. Nem ritka, hogy a magyar képviselő más nemzetiségű asszisztenst alkalmaz, és fordítva. Ahogy a képviselők, az asszisztensek is elég jól keresnek, viszont a nagyját fel is élik Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Mi a közös Répássy Róbert volt államtitkár húgában, egy szélsőjobboldali pártszövetség főtitkárában, egy volt MSZP-s államtitkárban és egy korábbi erzsébetvárosi szocialista polgármesterben? Mind magyar európai parlamenti képviselők asszisztenseként dolgoznak.

Attól még lehet jó szakember

"Persze, valaki valakinek a rokona vagy pártbéli ismerőse, de attól még érthet ahhoz, amit csinál, lehet jó szakember" - mondta az Európai Parlament (EP) működését, a brüsszeli magyar képviselőket és asszisztenseiket is jól ismerő brüsszeli forrásunk arra a felvetésre, hogy az asszisztensek listáján rokonokkal, illetve - pártállástól függetlenül - egykori pártemberek nevével találkozni.

Az Európai Parlament épülete Brüsszelben - a magyar képviselőknek 92 asszisztensük van Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

Öltönyös fiúk és blézeres lányok, akik öntudatosan mozognak az Európai Parlament hatalmas brüsszeli épülettömbjében, illetve Magyarországról segítik egy-egy magyar EP-képviselő munkáját.

Van olyan magyar politikus, akinek három, és van olyan is, akinek tizenegy asszisztense van

- az EP honlapján közzétett névsor nyilvános.

Egy képviselőnek kétféle asszisztense van: az akkreditált, aki Brüsszelben dolgozik, és a helyi, aki Magyarországon segíti a munkáját. Egy-egy minimum kell, hogy legyen, de míg helyi asszisztensből akárhányat alkalmazhatnak, brüsszeliből legfeljebb hármat. Igaz, utóbbiból a PM-es Jávor Benedek és a fideszes Deutsch Tamás mellett Martin Schulz EP-elnök külön engedélyével 4-5 is dolgozik.

Átlag havi 3000 eurós fizetés

Egy képviselőnek havi 23 ezer eurós kerete - 7,13 millió forintja - van a munkatársai fizetésére. Ebből a brüsszeli és a magyarországi asszisztenseit is fizetnie kell. Ebből fedezik a segítők útiköltségeit is, ha elkísérik a képviselőt egy konferenciára vagy havonta négy napra az EP strasbourgi plenáris üléseire.

Az EP plenáris ülése Strasbourgban Forrás:ec.europa.e

Az asszisztenseket különböző fizetési kategóriákba sorolták, 1000–6000 euró között szóródik a havi fizetésük, a felső határ tehát már közelít a képviselői bérhez. A nagy átlag egyébként 3000 euró.

Sok képviselőnek azért van annyi asszisztense, mert megelégednek az egy főre jutó alacsonyabb bérrel.

Fentieken kívül - ha még marad a 23 ezer eurós keretből - a képviselő szaktanácsadói munkát is megrendelhet, ahogy tanulmányírást is. Ezt nem ellenőrzik túl komolyan, de azért annál jobban, minthogy forrásunk szerint "összeollózható legyen a Wikipédiáról meg a Google találatai alapján".

Ez egy erősen bizalmi állás

Az asszisztensek mindegyikét a képviselő választja ki, forrásunk szerint "kétségkívül ezek bizalmi állások". Emiatt

nem meglepő, ha egy-egy képviselő valamelyik olyan párttársát, esetleg barátját, ismerősét választja, akiben megbízik,

de egyúttal azt is tudja róla, hogy képes ellátni a feladatot.

Talán éppen ezért többször előfordult az Origónak nyilatkozó brüsszeli forrás szerint, hogy valamely képviselő visszautasította egy fidelitasos vagy adott esetben societasos - a Fidesz és az MSZP ifjúsági szervezetei - asszisztensjelöltet, mert bár pártbéli, tudta, hogy nem alkalmas a feladatra.

Répássy húga és több volt MSZP-s

Az asszisztensek listáját végignézve több ismerős név is feltűnik. A fideszes Erdős Norbert egyik brüsszeli munkatársa Répássy Leonóra Rita, aki az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárának, a fideszes Répássy Róbertnek a húga.

Répássy Róbert még államtitkárként Orbán Viktor kormányfővel a Parlamentben Fotó: Origo

A 2004-2010 közötti baloldali kormányok idején oktatási államtitkári posztot betöltő Arató Gergely a DK-s Niedermüller Péter asszisztense. A szintén DK-s Molnár Csaba pedig a VII. kerület volt MSZP-s polgármesterét, Szabó Zoltánt foglalkoztatja asszisztensként.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője a parlament egyik plenáris ülésén Strasbourgban Forrás: MTI/Európai Parlament/Christian Creutz

Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő helyi, vagyis magyarországi asszisztenseként foglalkoztatta a közelmúltig Budaházyné Trencsányi Bernadettet, aki a több ügyben meggyanúsított - államellenes bűncselekménnyel is, de felmentették - és hídfoglalós akciójáról is ismert Budaházy György felesége.

Gaudi-Nagy beszámláz

Az EP honlapján a képviselőknél nemcsak az asszisztenseket tüntetik fel, hanem - nemrég bevezetett újításként - azokat a vállalkozásokat is, akik "beszámláznak" az adott képviselőnek. Vagyis jellemzően valamilyen szaktanácsadást rendel tőlük a képviselő, amit számla ellenében az erre rendelkezésre álló, parlamenti keretéből fizet ki nekik (erről később még lesz szó). A jobbikos Morvai Krisztinánál feltűnik Gaudi-Nagy Tamás neve. Az ügyvéd vélhetően jogi szolgáltatásokat, tanácsokat nyújt a képviselő munkájához. Személye pedig azért érdekes, mert Gaudi-Nagy 2010-14 között a Jobbik parlamenti frakciójának tagja volt, és országgyűlési tevékenységének zárásaként, az utolsó ülés után kivitte az ülésteremből az egyik uniós zászlót, és kihajította a Parlament ablakán.

Olaszok a Fidesznél és a Jobbiknál

Miközben a kormány a magyar munkahelyeket óvó plakátokat helyezett ki korábban Magyarországon, sok kormánypárti EP-képviselő foglalkoztat nem magyar asszisztenst. Gál Kinga egyik segítője például az olasz Giovanni Malfatti Di Montetretto.

A jobbikos Kovács Béla továbbra is teljes jogú EP-képviselő, ám mentelmi jogát felfüggesztették Fotó: Origo

Szintén olasz asszisztense van Valerio Cignetti személyében a kémgyanú miatt felfüggesztett mentelmi jogú jobbikos Kovács Bélának. Cignetti a Kovács által alapított és elnökölt Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének főtitkára. Kovács asszisztense még a belorusz Viktoryia Vinahradava is. Fél évig volt egy orosz gyakornoka is, aki - mint el is ismerte - történetesen a felesége bátyjának, vagyis a sógorának a fia.

Ugyancsak a jobbikos politikus munkáját segíti Gajdos Attila, de a Jobbik cikkünk megjelenése után felhívta a figyelmet arra, hogy a férfi nem azonos a Jobbik szarvasi önkormányzati képviselőjével és Jobbik, illetve a Magyar Gárda alapítójával, csupán névazonosságról van szó.

Szegedi Csanád (jobbra) és Novák Előd - EP-képviselőként Szegedi Novákot foglalkoztatta Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Brüsszeli forrásunk emlékeztetett is arra: előírás, hogy az asszisztensek nem végezhetnek direkt pártpolitikai munkát. Ám ez annak idején nem zavarta a pártból időközben kilépett Szegedi Csanádot sem, aki Novák Elődöt alkalmazta asszisztensként.

Az egykor Jean-Marie Le Pen vezette francia Nemzeti Frontnál egyébként volt abból korábban probléma, hogy

a párt különböző tisztségviselőit brüsszeli asszisztensként foglalkoztatták,

miközben közülük többen életükben nem jártak Belgiumban, csak így fizették a párt alkalmazottait.

Magyarokban bíznak a máltaiak

Az előző ciklusban az MSZP-s Gurmai Zita egy befolyásos francia politikus fiát is asszisztensként foglalkoztatta. De fordított esetre is van példa:

két máltai EP-képviselőnek is magyar asszisztense van.

A szocialista Ujhelyi István a volt MSZP-s országgyűlési képviselőt, szóvivőt, Nyakó István alkalmazza.

Szanyi Tibor egy szocialista politikus fiát is asszisztenseként foglalkoztatja Fotó: Bielik István - Origo

Egy Brüsszelben magát makacsul tartó híresztelés szerint a szintén szocialista Szanyi Tibor brüsszeli bejárónőjét alkalmazza asszisztensként. Erről megkérdeztük a politikust, aki azt mondta, Cservid Mihályné a "személyi referense". Szanyi

másik asszisztense az MSZP-s országgyűlési képviselő, Gúr Nándor fia, Gúr Roland.

Szanyi feleségének testvére, vagyis a sógornője korábban gyakornok volt az EP-ben, ezzel fél év alatt mintegy kétmillió forint "gyakornoki költségtérítéshez" jutott. Szanyi erről az Origónak azt mondta, hogy a nő már korábban beadta gyakornoki pályázatát az EP szocialista frakciójához, minthogy ő képviselő lett volna, és sógornőjét így amúgy sem ő, hanem az S&D frakció foglalkoztatta.

Kivételezett helyzetben

Asszisztens és asszisztens között nem csak a munkavégzés helyében van különbség. Az is eltérés, hogy az akkreditált brüsszeli asszisztens parlamenti alkalmazott, ami előny a magyarországi asszisztenshez képest, hiszen jár neki mindenféle extra juttatás. Például a gyereke iskoláztatását nem ő, hanem az EP fizeti, neki magának pedig ingyenes a nyelvtanfolyam. Az akkreditált asszisztenseknek ugyan előírás a felsőfokú, szakirányú végzettség, de nem kell versenyvizsgát tenniük, mint például a bizottsági adminisztráción dolgozóknak, akiket gyakran több ezer ember közül választanak ki.

Brüsszelben dolgozik az udvarló

A képviselőknél jóval nagyobb stábbal dolgoznak a biztosok. A magyar biztos, Navracsics Tibor munkáját például 18 munkatárs segíti. Köztük jelentős részben nem magyarok, hiszen a biztosoknál előírás, hogy nem tölthetik fel kizárólag saját nemzetiségük képviselőivel a kabinetjüket.

Navracsics Tibor stábjában helyet kapott a kormányfő lányának udvarlója is Forrás: AFP/Thierry Charlier

Navracsics egyik magyar asszisztensének, Szokira Tamásnak a neve ismerős lehet. Ő, mielőtt Navracsics stábjának tagja lett, a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik titkárságvezetője, még korábban pedig a Fidesz külügyi kabinetjének európai politikai tanácsadója volt.

Szokira Tamás neve akkor lett ismert, amikor 2014 tavaszán Orbán Viktor miniszterelnök családjával együtt utazott Rómába,

és a család facebookos fotóin is szerepelt. A Blikk akkor arról írt, hogy Szokira Orbán Sárának, Orbán Viktor középső gyermekének udvarlója.

Havi hatezer fixszel az ember könnyen viccel

Az átlagos asszisztensi fizetés duplájából, a bruttó 8000 euróból kézben maradó nettó 6000 euróból gazdálkodhat egy EP-képviselő. Ezt az összeget "alanyi jogon" azért kapja, mert egyáltalán megválasztották, és bekerült a 751 fős testületbe. A munkájáért, azért, hogy bejár dolgozni, ezen felül kap 304 eurós napidíjat. "Vannak persze olyan képviselők, akik reggel bemennek, aláírnak, és 9-kor már a reptéren vannak, miközben papíron dolgoztak, és felveszik a napidíjat" - mondta forrásunk.
Jó ugyan a fizetés, de az élet drága Brüsszelben - ezt sem szabad elfelejteni. Ahogy forrásunk fogalmazott: "kolbászból van a kerítés, de hó végére meg is esszük". Egy kiadó szoba-konyhás lakást jobb helyen nem találni havi 1000 euró alatt, egy normál méretű otthonért pedig már 1300 eurót is elkérnek, plusz a rezsi. A fizetésen és a napidíjon felül a képviselő még kap havi 4300 euró költségtérítést. Ebből bérel Magyarországon irodát, ebből fizeti a saját telefonszámláját és a Brüsszelben fogadott vendégei taxiköltségét, szállását is.
Minden képviselő száz embert vihet ki látogatóként egy évben - legfeljebb öt csoportban - Brüsszelbe, ezért fejkvótapénzt kap - utólag, mert neki előfinanszírozni kell. Azt nem ellenőrzik, hogy elköltötte-e a képviselő a teljes fejkvótát, miközben kifizetik. De ha normális szálláson szállnak meg, vacsoráztatják őket, és a taxijukat is fizetik, akkor el is megy ez a pénz az Origo brüsszeli forrásai szerint.
Van továbbá a képviselőnek még egy olyan kerete, amiből a munkájához kapcsolódó szakmai programra való utazást támogatják, de évente legfeljebb 2000 euró értékben.