Stadler: Ha most építettem volna stadiont, megúszom a börtönt

Stadler József börtönből, szabadulási ünnepsége az akasztói Bika kocsmában.
Vágólapra másolva!
Első útja Akasztóra vezette szabadulása után Stadler József vállalkozót, a rendszerváltás utáni vállalkozógeneráció egyik ikonikus alakját. Az utóbbi évtizedekben szinte többet volt börtönben, mint szabadlábon, névjegyét pedig azzal tette le, hogy Da Vinci Az utolsó vacsora című freskója után is visszaigényelte az államtól az áfát. Az Origo Stadler József szabadulóbuliján járt Akasztón.
Vágólapra másolva!

Fröccsöző urakkal van tele az akasztói Bika kocsma. Nincs telt ház, csak öten-hatan támasztják a pultot, valaki az asztalnál ülve nézi a tévét. Valami sorozat megy a TV2-n. Az egyik ajtó fölé egy bikaszarvat tűztek, a falak fradis poszterekkel és ereklyékkel vannak tele, elvétve látni csak egy-egy Stadler FC-s plakátot, a belső szobában egy eredeti SFC-s mez lóg a falon. Kedd este van.

„Akik elkapták, nagyobb sikkasztók”

Mindenki a frissen szabadult Stadler Józsefet, vagy ahogy ők hívják,

várja. „Rendes ember, munkát adott a dolgozni akaróknak, és mindig mindenkit korrektül kifizetett. Persze, biztos sikkasztott. De akik elkapták, azok még többet sikkasztottak. Ilyen világ ez, na” – mondja egyikük.

Józsi hazatért Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Stadler több mint négy év börtönélet után szív újra szabad levegőt. A neve hallatán mindenkinek beugrik

a juhászból lett milliárdos, aki stadiont építtetett a nevét viselő focicsapatnak,

és még Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című képe után is visszaigényelte az áfát. A 90-es években sikeres vállalkozó volt, ám az utóbbi időben már csak a börtönbüntetéseiről, elúszott vagyonáról és a pusztuló stadionról lehetett hallani.

A suliban nem lehet ezt megtanulni

Stadler József minden csinnadratta nélkül, egyszerű halandóként lép be a söntésbe.

Csak egy vendég a sok közül

– gondolnánk, ha nem fókuszálna rá egyből két kamera és két fényképezőgép. Megáll, zavartan toporog egy kicsit. Hajlandó még egyszer bejönni, hogy tökéletes felvételek készüljenek az érkezéséről. Ezt láthatják az alábbi videón.

A kocsmáros tálcán hozza elé a welcome pálinkát, először nem akarja elfogadni, csak miután csökkentette a mennyiséget. Belekortyol, és már karon is ragadják a riporterek, hogy kifaggassák.

Welcome pálinka a Bikában Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nem akarja a lábát lógatni, amíg szabadlábon van.

– mondja, de hogy mit, azt még nem tudja. Nem lenne ellenére, ha újra taníthatna, 2007-ben még a Közgázon is tartott előadásokat. „Ha hívnak, elmegyek beszélni. Nincs nekem semmi titkolnivalóm.”

Akasztón szeretik Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A kocsma hátsó szobájában L alakba tolták össze az asztalokat. Rozésüvegek és szódásszifonok állnak a teríték között, minden méterre jut egy szeletelt kenyeres tányér is. A halászlevet az interjú közben hozzák meg, bográcsostul. Igazi akasztói pontypörkölt.

Attól különleges, hogy a halakat szikes vízben tenyésztik.

Izmosabbak és jobb a húsuk. Akasztó Józsijának mondjuk a birka a kedvence, de szabadulása óta már négyszer is azt kapott, ezért döntöttek a halászlé mellett. Stadler József nem érzi úgy, hogy a börtön jobb emberré tette volna, de az biztos, hogy az egészségét rosszabbá tette.

Két agyvérzés után

„Azt hittem, engem onnan már csak tepsiben hoznak ki” – mondta szabadulása után a Bács-Kiskun megyei Akasztóra visszatért Stadler József. Még 2011 karácsonya előtt vonult be a nagyfai büntetés-végrehajtási intézménybe, miután adócsalás miatt ítélték el. A börtönben két agyvérzése is volt, és lefogyott 42 kilósra, csak nehezen tudott visszatérni a normális súlyához.

Megviselte a börtön, és a barátok is ritkultak, alig 15-en ülték körbe az asztalt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Halotta, hogy a pásztorkodást azóta OKJ-s képzésen oktatják, de szerinte ezt nem nagyon lehet a suliban megtanulni. „Mindent a maga helyén. Az alapokon persze biztos nem ront” - mondja. Stadler szerint azonban a pásztorkodás elsajátításához fontos, hogy az ember ott legyen, és megtapasztalja, hogy ott kell lenni.

Ha esik, ha fúj, akármi van.

Stadler még azt is el tudja képzelni, hogy valamilyen tanácsadói irodát nyit. Azt is tudja, mi lenne a legfontosabb tanácsa: „Mindig fizesd be az adót!”

Mindig fizesd be az adót Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az igazi barátok

Közben teljes lett a létszám, de így sincs tumultus, talán 15 vendég lehet itt.

– mondja az egyik fröccsöző úr. De nem is baj. Legalább látszik, hogy kik az igazi barátok.”

Stadionok

Stadler József örül annak, hogy mostanság „sorra bújnak ki a stadionok a földből Magyarországon”, ám ebbe az örömbe egy kis szomorúság is vegyül. De halljuk őt magát:

Még a börtönben is

Még a börtönben is folyt ellene büntetőeljárás: az Origo is megírta, 2014 őszén kezdődött Stadler negyedik pere. A vád szerint mintegy 420 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek azzal, hogy 2007–2010 között a cégei nevében kibocsátott és befogadott valótlan számlákkal áfát kísérelt meg visszaigényelni, illetve ezek révén csökkentette adófizetési kötelezettségeit.

Stadler József idén februárban, szabadulásakor Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az üvegekkel kezdődött

Stadler József egy Akasztótól 6 km-re lévő tanyán született. Saját bevallása szerint a nyolc általánost úgy-ahogy elvégezte, majd birkákkal foglalkozott. Később gyapjúval, majd bőrrel, aztán szőlővel és borral kereskedett.

Egy interjúban első nagy dobásának azt nevezte, hogy amikor 1991-ben hírét vette, hogy megemelik majd a sörösüvegek betéti díját, felvásárlásba kezdett, majd a 2 forintért vett üvegeket háromszoros áron tudta eladni.

– emlékezett vissza Stadler.

Nagyságrendi ugrást jelentett, amikor az orosz piacra kezdett árut szállítani. „Kilencvenháromban nyolcvanezer vagon árut szállítottam hozzájuk, elsősorban élelmiszert. Magyarország összes bent ragadt, eladhatatlannak vélt készletét kitakarítottam” – beszélt erről az időszakról később.

Félreértés volt a Da Vinci

Az emberek mégis leginkább nem gazdasági sikerei, hanem világraszóló botránya miatt emlékeznek Stadler Józsefre: ő az az ember, aki még az eredetileg 500 éve egy milánói templom falára Leonardo da Vinci által festett

Az utolsó vacsora című freskó után is megpróbálta visszaigényelni az áfát a magyar államtól.

A vállalkozó szerint azonban ez csak félreértés volt, hiszen más alkotások mellett ő egy Leonard kereszt nevű ukrán festő Az utolsó táncmulatság című képét vette meg, csak a cirill betűs szöveget rosszul fordították le. Mint később egy interjúban elmondta, házi festőjével elkészíttette az eredeti Da Vinci-mű másolatát, „hogy legyen meg valójában is. Annyit nyaggattak vele.”

Börtön, börtön és börtön

Stadler Józsefet először 1998-ban ítélték el 9 év börtönre, amit el is kezdett letölteni, amikor 1999-ben a Legfelsőbb Bíróság határozata után szabadlábra került, és új eljárás indult ellene. A megismételt tárgyaláson a bűnösségét ismét kimondták: 5 év 6 hónapot kapott. Majd ez csökkent végül másodfokon 4 és fél évre, amelyből 2005-ben kedvezménnyel szabadult.

A vállalkozónak azonban ekkoriban már régen nem ment jól az üzlet:

már 2002-ben arról szóltak a hírek, hogy 51 hazai cégnek mintegy 11 milliárd forinttal tartozik,

bár ő akkoriban ezt sokkallta, és azt mondta, a felszámolóbiztos minden bizonnyal elszámolta magát, bár azt elismerte, hogy néhány cégnek valóban tartozik.

Akikkel a Fradi sem bírt

Stadler József neve futballstadionjáról is ismertté vált, miután épített egyet az általa alapított és róla elnevezett Stadler FC focicsapatnak Akasztón.

A Stadler FC ma már nem működik Forrás: Futballrajt Magazin

A Stadler FC volt egyébként az egyetlen olyan magyar élvonalbeli csapat, amelyet a Fradi egyszer sem tudott legyőzni az akasztói arénában.

Míg 2000-ben még lánya vállalkozásának alkalmazottjaként papíron havi bruttó 50 ezer forintot keresett, folyamatosan újabb üzleti ötletekkel állt elő. A pálya melletti szálloda bevételei is gazdagították, ahol a Magyarország Három Szépe című szépségverseny résztvevőinek felkészítése is folyt. A szépségversenynek szintén Stadler volt a kiötlője és szervezője.

A legnagyobb váltságdíj

Stadler neve korábban emberrablási ügyben is felmerült. Ő volt az a személy, aki az ismertté vált adatok szerint a legnagyobb váltságdíjat fizette Magyarországon. Stadlert 1994-ben egy vállalkozó raboltatta el csecsenekkel, és 1,5 millió dollárt követelt a szabadon bocsátásáért, többször megverette. Stadler végül 100 millió forintért nyerte vissza a szabadságát.

Idővel egy apróhirdetési portálra is felkerült az akasztói Stadler-stadion - 220 millióért Forrás: Jofogas.hu

Elrablására utóbb így emlékezett: „Agyonra vertek, a nyakamat most is alig tudom mozgatni, recseg-ropog. Kínoztak sokáig.” Néhány éve, az Origónak adott videointerjújában a vállalkozó ezt mondta: „Jobb lett volna, ha juhász maradok.”

A videóból az is kiderült, hogy az akasztóiak sajnálják Stadlert, mert „ami pénzt így vagy úgy összehozott, azt mind itt hagyta”, és munkát adott az embereknek.

Vége az interjúnak, a 15 fős baráti társaság végre megrohanhatja az ő Józsiját. Lapogatják a vállát, kérdezgetik, hogy van. Koccintanak, áldomást isznak, és közös fényképekhez pózolnak. Józsi hazatért.