Vádat emeltek az Operaház volt vezetői ellen

Magyar Állami Operaház, Shakespeare Estély, 2016, látkép a nézőtérről
Vágólapra másolva!
A Budapesti XIV. és XVI. kerületi ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Magyar Állami Operaház két egykori vezető beosztású munkatársával szemben. A vád szerint 2008-ban a vagyonkezelési szabályok megszegésével összesen csaknem 10 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az Operaháznak. Harmadik társuk egy, az Operaházhoz köthető alapítvány képviselője volt.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint az ügy elsőrendű és másodrendű vádlottja a vádban szereplő időszakban az Operaház vezető beosztású, gazdálkodásért is felelős munkatársa, a harmadrendű vádlott pedig egy, az Operaházhoz köthető alapítvány képviselője volt.

Az első- és másodrendű vádlottak annak érdekében, hogy az alapítványt jogtalan anyagi előnyben részesítsék, a vád szerint 2008 októbere és decembere között

11 esetben kötöttek indokolatlan megbízási szerződést

az alapítvány képviselőjével különböző rendezvények szervezésére, kivitelezésére és az ezekhez szükséges személyzet biztosítására – közölte az ügyészség.

Az Operaház volt vezetői ellen emeltek vádat Forrás: Magyar Állami Operaház

A két vádlott ennek során tisztában volt azzal, hogy az alapítvány a vállalt feladatokat nem saját maga végzi majd el – ehhez megfelelő állománnyal és feltételekkel sem rendelkezett –, hanem azokat egy előre meghatározott vállalkozóval végezteti el, mégpedig a megbízási díjhoz képest jóval alacsonyabb összegért. Az ügyészség szerint a céljuk ezzel az volt, hogy az alapítvány a megbízási, illetve vállalkozási díjak különbözetét zsebre tegye.

A vádlottak a fenti cselekményükkel összesen

csaknem 10 millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak az Operaháznak.