Orvos nélkül orvosi igazolás? A Klik ezt várja a szülőktől

Klik, központosított oktatás, tanárok
Vágólapra másolva!
Dőltek a Klikkel kapcsolatos panaszok az Origo szerkesztőségébe azután, hogy arra kértük az olvasókat, mondják el tapasztalataikat. Befizetetlen telefonszámlák, buszszolgáltatás hiánya miatt elmaradó úszásoktatás, akadozó fizetések – csak néhány példa, hogy milyen gyakorlati problémák jelentek meg az alulfinanszírozott Klikkel kapcsolatban. Van olyan anya, aki nem tud felmentést szerezni autista gyermekének, mert a SOTE által kiállított igazolást ellenjegyezni kell, csakhogy a szakértői bizottságban már több hónapja nincs orvos.
Vágólapra másolva!

„Nem lesz úszásoktatás a harmadik osztályos gyerekemnél, mert nem megoldható a gyerekek szállítása az uszodába. A másik két gyermekem a Klik nélkül még megtanult úszni” – írta a szülő, akinek a gyereke az egyik budapesti iskolába jár.

Gyakran csak akadozva tud fizetni a Klik a különböző szolgáltatásokért Illusztráció: Sztankó Bálint - Origo

Az Origo keddi cikke után számos hasonló panasz érkezett a szülőktől és a tanároktól. Szinte minden esetben azt sérelmezték, hogy a rendkívül bürokratikus és alulfinanszírozott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) inkább akadályozza, mint segíti a működést.

– mondta egy vidéki iskolában tanító tanár, aki napi szinten tapasztalja a központosítás hátrányait.

„Ha kifogy a patron a nyomtatóból, akár több hónapig is eltart, mire kapunk egy újat. Benyújtjuk az igényt a Klik felé, ott bekérik az árajánlatokat, kiválasztják a megfelelő ajánlatot, majd vásárolnak. Közben telnek a hetek, mi pedig fénymásolás helyett diktálunk a diákoknak.”

Azt mondja, hogy ugyanez a helyzet, ha krétára van szükség, vagy javítani kell valamit,

ráadásul sok vállalat már szóba sem áll a Klikkel, mert elegük lett a késedelmes fizetésekből.

Az Esztergomi Montágh Imre Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskolában például le is álltak a gyerekeket szállító buszok, mert a szolgáltatást nyújtó cégnek elege lett, hogy több hónapja nem fizették ki őket. Egy másik esztergomi iskolában, az Arany János Általános Iskolában

a telefonszámlát nem fizették be

egy ideig, de az Origo információi szerint azóta már rendezték a tartozást, így nem kellett kikapcsolni a szolgáltatást.

Orvosi papír kell, de orvos nincs

A Klik működését azonban nem csak a bürokratikusság és a lassúság miatt bírálták. Egy budapesti anya kálváriája több hónapja tart, autista fiát ugyanis szeretné felmentetni matematikából.

Több hétig kell várni az alapvető eszközökre is Forrás: PhotoAlto/Michčle Constantini

„Elvittem a tizenegy éves fiamat a tanulási képességet vizsgáló bizottsághoz még januárban. A vizsgálat megtörtént, de ahhoz, hogy le tudják zárni a jelentést, egy orvosnak ellen kell jegyeznie a SOTE klinikáján kiállított igazolást, amely megállapítja, hogy autista a gyerekem. A gond az, hogy ebben a budapesti szakértői bizottságban

– mondta az anya, és hozzátette, hogy „igazolást egyébként nem nyomtatnak, mert nincs papír”.

A késlekedés azért okoz nagy problémát, mert a gyerekének felmentés nélkül a hagyományos követelményeknek kell megfelelnie. „Az iskola nagyon rendes volt, a félévi bizonyítványba még azt írták, hogy véleményre várnak, de

Az anya abban bízik, hogy addig rendeződik az ügyük. „A pletykák szerint nemsokára lesz orvos, már nagyon várjuk.”

Az Origo megkereste az illetékes fővárosi szakértői bizottságot, ott azonban a Klikhez irányítottak minket. Amennyiben az intézményfenntartó válaszol, frissítjük cikkünket.

Ha ismer olyan iskolát, ahol fennakadás volt a működésben a ki nem fizetett számlák miatt, küldje el történetét a [email protected]!