Orbán vereségéről és árulásáról beszél az ellenzék

Orbán Viktor
Brüsszel, 2016. február 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója végén 2016. február 19-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Mind a bal-, mind a jobboldali ellenzéki pártok Orbán Viktor vereségéről beszélnek az uniós csúcson. Úgy látják, a miniszterelnök azzal, hogy elfogadta a menekültek uniós szintű szétosztásáról szóló tanácsi határozatot, becsapta az embereket. A miniszterelnök Brüsszelben azt mondta: Európa külső határait meg kell védeni, a migránsok tömegét meg kell állítani és a schengeni megállapodást teljeskörűen mindenkinek be kell tartania. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor vereséget szenvedett az EU-csúcson, a külföldön dolgozó magyarok helyzete egyértelműen rosszabbodik – közölte az MSZP alelnöke. Ujhelyi István – aki európai parlamenti képviselője is az MSZP-nek – azt írta, Nagy-Britannia várhatóan

nem négy, hanem hét évig korlátozhatja

az EU-tagországokból érkező munkavállalók juttatásait. Már nemcsak az angolok, hanem más uniós tagországok is szigoríthatják a jövőben az uniós munkavállalók bizonyos szociális juttatásait – írta.

Újhelyi István szerint Orbán vereséget szenvedett Forrás:Újhelyi István/Facebook

Orbáni pálfordulás?

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök pálfordulást hajtott végre a menekültügyi kvóták ügyében azzal, hogy támogatta az Európai Tanács menekültek relokációjáról is szóló zárónyilatkozatát. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke úgy fogalmazott, hogy

a kormányfő és kabinetje kettős beszédet folytat a kvótákról.

Míg belföldön harcos retorikával kikel a kvóta ellen, és aláírásokat gyűjt, addig nemzetközi téren nem áll ki ezen álláspontja mellett – közölte.

A jobbikos képviselő „elképesztő árulásnak" nevezte, hogy Orbán Viktor nem akadályozta meg annak a zárónyilatkozatnak az elfogadását, amely szerinte 160 ezer menekült áthelyezéséről szól, akik közül mintegy 1300 érkezhet Magyarországra.

Z. Kárpát Dániel szerint árulást követett el a miniszterelnök Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Politikai celeb”

Orbán Viktor is megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot pénteken az EU-csúcson, ezzel „politikai celebbé” vált, aki alkalmatlan arra, hogy megvédje az országot – mondta Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke. Azt mondta: ezzel kiderült, hogy „az elmúlt egy évben

tízmillió magyar embernek hazudott a kormányfő”,

mivel a plakátkampányban azt mutatta be, hogy a kvóták szerinti elosztás káros, és nem enged be egy menekültet sem.

Molnár Csaba szerint Orbán kétmillió embert vert át Forrás: Szabó Gábor

A DK ügyvezető alelnöke szerint Orbán Viktor „átvert kétmillió embert, a saját támogatóit, akik aláírták a menekültek befogadása elleni aláírásgyűjtő ívet”. Ezzel a miniszterelnök „politikai celebbé" vált, aki csak plakátokon sikeres, nem képes arra, hogy Brüsszelben megvédje az álláspontját, és így az országot sem tudja megvédeni.

Cserbenhagyás

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök cserbenhagyta a külföldön dolgozó magyarokat, képtelen volt az érdekeiket képviselni és megvédeni. Gál József, a párt szóvivője a brüsszeli csúcson született megállapodásról azt írta: önmagában siker a Nagy-Britannia reformcsomagjáról szóló megállapodás, annak tartalma ugyanakkor kudarcos a magyar munkavállalóknak.

Gál József, az LMP szóvivője (bal oldal) szerint cserbenhagyták a külföldön dolgozó magyarokat Forrás: MTI/Soós Lajos

Rosszabb lesz

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja szerint a magyar miniszterelnök döntése miatt is

nehezednek a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok körülményei.

Hajdu Nóra azt mondta: az Európai Tanács a kétnapos csúcstalálkozóján egyhangúlag döntött a brit reformtörekvésekről, ezen belül a nagy-britanniai munkavállalás kérdéséről és a migrációról. Hozzátette: a magyar miniszterelnök egyenrangú partnerként ült a tárgyalóasztalnál, és mindkét határozat egyhangúlag született meg.

Így reagált a Fidesz

A Fidesz szerint a Jobbik és Gyurcsány pártja azok, akik elárulják a magyar emberek érdekeit. Ők azok, akik idegen érdekeket szolgálnak, akik nem támogatták a kerítés megépítését, a bevándorlási szabályok szigorítását és azt sem, hogy katonákkal és rendőrökkel védjük meg a határokat az illegális bevándorlóktól – tették hozzá. A magyar és a szlovák kormány volt az első, amely az Európai Bíróságon is megtámadta az uniós betelepítési kvótát, amely napirenden lesz a következő EU-csúcson is.

Orbán: Ki kell védeni az elosztást

Orbán Viktor Brüsszelben azt mondta, nyugaton a helyzet romlik, ám továbbra is többen képviselik azt a politikát, hogy

be kell engedni a migránsokat az unió területére,

és jogi eszközökkel, kötelezően el kellene osztani a tagállamok között, hozzátéve: az ezt képviselők hangja rendkívül erős volt a tanácskozáson.

Ennek elhárítása és kivédése lesz az elkövetkezendő hetek feladata, és erről is szól majd az előrehozott márciusi uniós csúcsértekezlet - tette hozzá Orbán Viktor.