Érik az eddigi legnagyobb sztrájk a közoktatásban

2016.02.22. 14:53

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem vesz részt a kormány által szervezett köznevelési kerekasztal tárgyalásain – közölte Mendrey László, a szervezet elnöke. A Galló Istvánné vezette Pedagógusok Szakszervezete már korábban jelezte, hogy nem vesznek részt a kerekasztal munkájában, de a sztrájkbizottság tagjaként továbbra is tárgyalnak a kormánnyal.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke a döntést úgy indokolta: a szervezet nem tartja legitimnek a köznevelési kerekasztalt, mivel annak munkájában túlnyomó többségben kormánytól függő, kormányközeli szervezetek vesznek részt. Hozzátette: a PDSZ nem kíván díszellenzékként jelen lenni a tárgyalásokon. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem tartja legitimnek a köznevelési kerekasztaltForrás: MTI/Kovács Tamás

Mendrey László szólt arról is,  nem lát más megoldást arra, hogy a kormány "észhez térjen", mint a sztrájkot. hatékony sztrájk érdekében szükséges legalább a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a PDSZ együttműködése. A kongresszus ezért ismételten megfogalmazott egy felhívást, hogy nyissák össze a PSZ, illetve a PDSZ sztrájkbizottságát, továbbá azt kérik a PSZ-től, mondja fel a 2013. évi sztrájkbizottsági megállapodást és az abban foglalt moratóriumot, amely szerint ameddig tárgyalnak a kormánnyal, addig nem hirdetnek sztrájkot. 

Palkovics nem érti

"A köznevelési kerekasztal a gyermekek jövőjét határozza meg, és azért is meglepő Mendrey László nyilatkozata, mert a kerekasztal alakuló ülésén még részt vett, és utána pozitívan nyilatkozott az azon történtekről" – mondta Palkovics László. 

Az oktatási államtitkár hozzátette, hogy bármilyen szakmai ügyet tüntetésen nehéz rendezni. Palkovics nem érti a PDSZ sztrájkról megfogalmazott álláspontját sem, azt mondta, az elmúlt két hét során nagy munka zajlott, és ahhoz képest, amikor az érdekvédő pozitívumokról beszélt, csak előrelépés történt. 

A keddi kerekasztalon jelen lesz az OECD szakértője, meghívták az antiszegregációs kerekasztal képviselőjét, a katolikus egyház képviselőjét, a megyei városok szövetségének, az óvodapedagógusoknak a delegáltját, valamint az Alapítványi és Magániskolák Egyesületét is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK