Katonákat vezényelne a határra a szlovén kormányfő

2016.02.22. 19:40

Katonákat vezényelne a szlovén kormányfő a határra. Milo Cerar szerint ez nem hadművelet, a hadsereg csak segítené a rendőrség munkáját.

Szlovénia a hadsereg bevetését tervezi határain, hogy a katonaság segítséget nyújthasson a rendőrségnek a migránsáradat irányításában - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök.

Szlovénia katonákat vezényel a határraForrás: AFP/Jure Makovec

A hadsereg határra vezénylését ugyanakkor a késő este folyamán még engedélyeznie kell a parlamentnek.

"Védeni kell a határt"

Cerar jelezte, hogy a hadsereg felhatalmazása három hónapra szól.

Ez nem hadművelet. A katonaság mindössze segíti a rendőrséget a határok őrzésében és a menekültáradat irányításában, hogy a migránsok a regisztrációs pontokat használják a zöldhatár helyett - fogalmazott a kormányfő.

Cerar azt mondta, hogy az Európai Uniónak ki kell állnia értékei mellett, és védelmet kell nyújtania a menekülteknek, ugyanakkor meg kell védenie határait is az ellenőrizetlen migránsáradattal szemben. A szlovén kormányfő hozzátette, hogy ez a lényege a macedón–görög határon felállított második védvonalnak, amely megállítja az illegális bevándorlást.

Cerar utalt arra is, hogy a kezdeményezést a visegrádi országok vezetői és az unióban elnöklő Hollandia is támogatta.

Cél: megvédeni a schengeni övezetet

"Kulcsfontosságú volna, hogy az EU megvédje külső határait Görögországban, de ez egyelőre nem működik, mint ahogy a Törökország és EU közötti megállapodás sem" - mondta a szlovén kormányfő.

Miro Cerar szerint kulcsfontosságú az EU külső határainak védelmeForrás: AFP/Thierry Charlier

Szerinte a menekültek azonosítása és regisztrációja egyedül csak Macedóniában bizonyított a gyakorlatban.

A cél megvédeni a schengeni övezetet, mert a határok lezárása az EU-n belül óriási gazdasági károkat okozhat, de Schengen bukásához és az EU széteséséhez is vezethet - tette hozzá Miro Cerar.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK