50 ezerért is lehetett állami földhöz jutni

Kishantos, földgazdélkodás
Kishantos, 2014. április 12. Munkagép a Fejér megyei Kishantoson 2014. április 12-én, miután az állami földpályázaton nyertes új bérlők elkezdték beszántani a korábbi - földpályázatokon vesztes - bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által ősszel és tavasszal elvetett növényeket. MTI Fotó: Koppan Viktor
Vágólapra másolva!
5919 földterületre érkezett ajánlat 2015-ben.
Vágólapra másolva!

A 2015 novemberében és decemberében megtartott árveréseken összesen 9835 darab 3 hektárnál nagyobb parcellát kínált az állam eladásra, amelyből 5919 darabra tettek ajánlatot. A legkisebb nyertes ajánlat 50 000 forint volt, míg a legdrágább terület 616 750 000 forintért kelt el – derült ki a Földárveres.hu adataiból.

Március 1-jén folytatódhatnak a földárverések Forrás: MTI/Koppan Viktor

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője korábban a földárverésekkel kapcsolatban elmondta: a második szakaszban 140 ezer hektárt árvereznek el ugyanolyan feltételek szerint. Az első szakaszban

10 ezer nyertes jutott földhöz,

közülük 13-an külföldiek, akik nem kettős állampolgárok, de jórészt integrálódtak a magyar társadalomba az elmúlt években – magyarázta.

Lehet népszavazás

Mint arról korábban beszámoltunk, megkezdődhet az aláírásgyűjtés az állami földek értékesítésének tilalmáról, miután a Kúria kedden úgy döntött, hogy hitelesíti az erről szóló népszavazási kérdést. A referendumot Gőgös Zoltán, az MSZP képviselője kezdeményezte.