Beszóltak Balognak a diákolimpikonok

Vágólapra másolva!
Százegy, magát Kockásolimpikonnak nevező diák nyílt levelet írt Balog Zoltán miniszternek, amelyben közlik vele: szolidárisak tüntető tanáraikkal és diáktársaikkal. Az olimpikonok Balog múlt pénteki parlamenti szavaira reagáltak.
Vágólapra másolva!

Múlt pénteken, miközben országszerte sok tízezer diák ment kockás ingben iskolába, hogy így álljanak ki tanáraik mellett, Balog Zoltán miniszter a Parlamentben fogadta a diákolimpikonokat, és a közösségi oldalra azt posztolta: „Ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak, és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény.”

Volt diákolimpikon, aki már aznap este visszautasította a miniszter szavait, hétfőn pedig mozgalom is indult az egykori versenyzők között „kockásolimpikonok” néven. Nyílt levelüket százegy egykori diákolimpikon és felkészítő tanáraik írták alá. Az aláírók jelentős része fiatal gimnazista, egyetemista, illetve doktorandusz, azonban olyan elismert, idősebb olimpikonok is csatlakoztak az utolsó pillanatban, mint például Mérő László. Levelükben – amelyet teljes terjedelmében itt olvashat el – többek között ezt írják:

„Tapasztalataink szerint a mai 16–19 éves fiatalok jelentős része hisz abban, hogy eredményeik elismerése a politikától független, ezért elegáns, fehér ingben jelennek meg átvenni jogos és megérdemelt elismerésüket a Parlamentben. Ez azonban nem jogosítja fel Önt arra, hogy pártja politikai állásfoglalását beleegyezésük nélkül kollektíven rájuk ragassza.”