Ki szervezhette a kopaszokat?

választási iroda nyakó
Vágólapra másolva!
Több lehetséges forgatókönyv is felmerül, de még mindig nem világos: ki szervezhette meg azt az akciót, amellyel végül meghiúsult az MSZP boltzáras népszavazási kezdeményezésének elsősége. Az Origo fotóin jól látszik, hogy a szocialisták akcióját meghackelő kopaszoknál formanyomtatványok voltak. Eközben a "versenyfutást" megelégelve a Nemzeti Választási Iroda vezetője azt javasolja: ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani népszavazási kezdeményezést.
Vágólapra másolva!

Vajon ki szervezhette a Nemzeti Választási Iroda előtti, népszavazást hackelő akciót? Az Origo pár lehetőséget felvázol, cikkünk végén szavazhatnak.

1. Az MSZP szervezte:
A szocialisták gyalázatosan állnak: ők már

csak abban bízhatnak, hogy a botrány után megsajnálják őket,

és melléjük állnak.

2. A Fidesz szervezte:
A Fidesz jelenleg vezeti a felméréseket, de ez nem jelenti azt, hogy megengedhetne egy népszavazást. A tanárok elégedetlensége miatt kialakult tiltakozás jelezte, hogy sokaknak elegük van a kormányból.

Kopaszok gyűrűjében az MSZP beadványozója, Nyakó István Forrás: Origo

A Fidesz számára kockázatos lenne egy népszavazás, mert a közhangulat változhat, és még a vasárnapi boltzárás népszavazásából is lehetne olyan referendum, ami annál többnek, a kormányról szóló referendumnak tűnne.

3. Gyurcsány szervezte:
A szocialisták volt elnöke és

volt kormányfő számára az a legfontosabb, hogy lenyomja a szocialistákat.

Mivel Gyurcsány azon dolgozik, hogy a DK legyen az ellenzék vezető ereje - sőt egyetlen ereje -, nem áll érdekében, hogy a szocialistáknak legyen egy eredményes népszavazásuk.

4. Az LMP szervezte:
A keddi akció mögül azonnal felsejlik Schiffer András árnyéka:

a zöldpártként indult politikai erő soha sem volt barátja a szabad versenynek és a kapitalizmusnak.

A multikat és a globalizációt ostorozó párt társelnöke nem akarná, hogy a tőkések vasárnap is keressenek, és valójában azt szeretnék, hogy szombaton se lehessen vásárolni.

5. Erdösi Lászlóné szervezte:
Amióta vasárnapi boltzár van, Erdösi Lászlónét gyakrabban meglátogatja az unokája, mert nem tud plázázni. A látogatás után pedig edzőterembe megy, ami meg is látszik délceg tartásán. Erdösi Lászlóné ezért támogatja a boltzárat. A túlbuzgó unoka pedig szólt az edzőteremben megismert barátainak, akik elkísérték Erdösi Lászlónét az NVI-be, hogy addig se legyen egyedül.

Szavazzon!

Ön szerint kinek az érdekében állt a keddi balhé?

Rejtélyes dossziék harca

Feltűnő érdekesség, hogy a Nemzeti Választási Iroda aulájában megjelent kopaszok többségénél az Origo tudósítója különböző színű mappákat látott.

A mappában egy előre nyomtatott papír, ami akár lehet egy beadvány is Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az átlátszó mappákban előre kinyomtatott szöveg volt, de a szöveg nem látszott.

Nem lehet jól látni a szöveget Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az azonban ez alapján nem kizárt, hogy a férfiak arra az eshetőségre biztosították be magukat, hogy bármelyikük is jusson elsőként az érkeztető géphez, és így bármelyikük is jut lehetőséghez, hogy elsőként benyújtson népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltzár ügyében, kéznél legyen nála a megfelelő formanyomtatvány.

Az NVI-elnök mást javasol

Az NVI elnöke eközben új javaslattal állt elő: a történtek miatt azt kezdeményezi az igazságügyi tárcánál, hogy a jövőben - elkerülendő az iroda épületében a tömegjeleneteket -

ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani a népszavazási kezdeményezéseket.

Nemzeti Választási Iroda várótere február 23-án Fotó: Szabó Gábor - Origo


Pálffy Ilona emlékeztetett arra, hogy a népszavazási törvény értelmében egy új kérdést nem lehet addig vizsgálni, amíg a témában elsőként benyújtott kérdés hitelesítése ügyében nem születik jogerős elutasítás.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A párhuzamossági moratórium miatt "versenyfutás" van a beadványozók között, hogy ki tudja előbb beadni a kérdését, mivel a jogszabály nem rögzíti, hogy az új kérdés benyújtása pontosan mikortól lehetséges - fűzte hozzá.

Pálffy Ilona javaslatával talán kevesebb lenne az ilyen tumultuózus jelenet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Elmondta, az NVI szeptember óta csak olyan beadványokat fogad be, amelyeket az épület portáján elhelyezett dátumbélyegzővel "érkeztetnek", de ahogyan a kedden történtek is mutatják, "ez még mindig nem elég". Jelezte: a nyáron már az igazságügyi miniszternél kezdeményezte, hogy szűnjön meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő párhuzamossági moratórium.