Ez a nap nem a lógásról szól

üres osztályterem
Inke, 2012. december 13. A Somogy megyei Inke általános iskola üres tanterme 2012. december 13-án. Nincs pénz fűtésre, ezért az iskolában határozatlan időre rendkívüli szünetet rendeltek el. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Főleg a budapestiek hallottak a Nem leszek suliban február 29-én akcióról. Orvosok, anyukák, apukák, és még színházak is úgy gondolják, hogy a mai oktatási rendszer árt a gyerekeknek. Körbenéztünk, mit mondanak szülők, érdekvédők és az ombudsman a kezdeményezésről. És polgári engedetlenség-e, ha valaki otthon tartja gyerekét.
Vágólapra másolva!

Nem emlékszem, hogyan kell törtet tizedes törttel összeadni. Pont 30 éve voltam hatodikos. A gyerekem most 12 éves. Én már rég elveszettem a fonalat. De mivel matekórán rohanni kell, nem lehet semmilyen tudást elmélyíteni, nincs idő elmagyarázni a szabályokat, ezért aki nem matekzseni, annak már hatodikban segítségre van szüksége – panaszkodott egy szülő az Origónak. Az anyuka nem viszi hétfőn iskolába a gyerekét, így tiltakozik az oktatási rendszer ellen.

Ez árt a gyerekeimnek

Én nem vagyok egy sztrájkolós típus, mondta az Origónak Puskás Kriszta, aki létrehozta a Facebookon a „Nem leszek suliban” csoportot. Szegedi vagyok, nem is tudtam volna Budapestre feljönni a pedagógussztrájkra. De akkor megfogalmazódott bennem, hogy nekem szülőként is kellene valamit tennem. Mert a gyerekeimen látom, hogy óriási gondban van a közoktatás.

– mondta Puskás Kriszta.

A Somogy megyei Inke általános iskolában üresek a tantermek, mert nem volt pénz fűtésre Forrás: MTI/Varga György

Jogvédők is állnak mögöttem. Bárki, aki úgy érzi, hogy azért, mert nem viszi be a gyerekét február 29-én, bármilyen diszkrimináció éri a gyerekét, az keressen meg. A Facebookon

már 25 ezer szülő jelezte, hogy nem engedi suliba a gyerekét február utolsó hétfőjén.

A 2015/2016-os tanévben Magyarországon a közoktatásban 1,2 millió gyerek koptatja az általános iskolák és a középiskolák padjait. De ez a nap nem a lógásról szól – mondta Puskás Kriszta. Van olyan, aki

gyerekével közösen erre a napra önkéntes munkát vállal,

mert azt szeretné, ha a gyereke is megértené a tanárok melletti szolidaritási akció lényegét.

Az, hogy a gyerek egy nap nem megy be, nem számít polgári engedetlenségnek, hiszen a tankötelezettséget ettől még a szülő és a gyermek is teljesíti. Viszont nagyon jó figyelemfelhívó akció – mondta Puskás Kriszta.

De létrejött egy Google-térkép is, ahol követhető, hogy hol vállalnak gyerekfelügyeletet február 29-re. A Stúdió K Színház például egész nap várja azokat a diákokat, akik február 29-én nem mennek iskolába. Gyere hozzánk, és érezd jól magad! Beszélgess, gondolkozz, játssz, rajzolj! – írják.

A Facebookon szerveződött Nem leszek suliban csoportban 25 ezren jelezték, hogy nem engedik hétfőn iskolába a gyereküket Forrás: MTI/Balázs Attila

Jogod van eldönteni, hogy engeded-e a gyerekedet iskolába február 29-én – írja 11 pontból álló levelében a Társaság a Szabadságjogokért. A szülők tanévenként hat napot, félévente három napot igazolhatnak, ha a gyerek bármilyen családi ok miatt nem megy iskolába. Ilyenkor az ellenőrzőben külön erre a célra létrehozott oldalon kell kitölteni a dátumot, amikor a gyerek hiányzott, és alá is kell írni a megfelelő rubrikát.

Így igazolhatja a február 29-ét

  • Félévente három napot igazolhat a szülő.
  • Ha már meghaladta a 3 napot a szülői igazolások száma, az igazgatók többsége ezenfelül is elfogadja a szülői igazolást.
  • Egy igazolatlan napba még nem halt bele senki.
  • Orvosi igazolást is elfogadnak.
  • Nem kell előre bejelenteni a hiányzást. Utólag elég igazolni a február 29-ei napot.
  • A nagykorú diák magának is írhat igazolást.

Sztrájkolhat-e a gyerek?

A TASZ azt írja, a tanulók nem munkavállalók az iskolában, így

sztrájkjoguk sincsen.

A pedagógusok nem kérhetik meg arra a tanulót, hogy ne vegyen részt a foglalkozásokon. Arról viszont nyugodtan tájékoztathatják a tanulókat, hogy igazolt lesz a február 29-i napjuk, ha hoznak igazolást.

Munkácsy László, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium igazgatója az Origónak azt mondta, arra kérte az osztályfőnököket, hogy ha valamelyik szülő már kimerítette a félévenként járó háromnapos igazolás lehetőségét, akkor is fogadják el a szülői igazolást, ha a gyerek nem megy iskolába február 29-én.

– tette hozzá az igazgató.

A kockás inges tiltakozásról rengeteg fotót kaptunk Forrás: Olvasói fotó

A kockás inges tiltakozásról az igazgató azt mondta, pont annyira volt népszerű náluk, mint a többi neves gimnáziumban. Az iskolában jövő héten hétfőn is lesz tanítás, a pedagógusok ugyanúgy bemennek, mint más napon. Az igazgatót még egyetlen szülő sem kereste meg, hogy érheti-e hátrányos megkülönböztetés a gyerekét, ha nem engedi iskolába. Természetesen sem most, sem máskor

semmilyen esetben nem érhet egyetlen gyereket sem hátrányos megkülönböztetés az Apáczaiban

– mondta Munkácsy László.

A Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakközépiskolájának igazgatója, Irányi László is azt mondta az Origónak, ha már valaki kimerítette a félévenkénti három napot, attól még szülői kérésre elfogadják az igazolást, ha nem engedi a gyerekét hétfőn iskolába.

A TASZ szerint azoknak a tanulóknak, akik nem kívánnak távol maradni az iskolából, az iskola köteles a jogszabályi előírásoknak megfelelően biztosítani a felügyeletet, és megtartani a tanórákat is. Senkit nem érhet hátrány az iskolában, tanulmányi előmenetelében, tanórai részvételében azért, mert nem kívánja távolmaradással kinyilvánítani a köznevelési rendszerrel kapcsolatos kritikus véleményét.

A kockás ing igen, de

De még dinamikusan alakul, hogy mennek-e a suliba hétfőn vagy sem - mondta egy szülő az Origónak.

Az enyémek mennek, ugyan pont szabadnapos vagyok, de sok intéznivalóm van aznap. Illetve más terveink vannak a szülő által igazolható háromnapos hiányzásra - mondta egy apuka.

Van olyan is, ahol családon belül sincsenek közös állásponton a szülők.

- mondta egy másik apa.

A TASZ szerint a tanuló hiányzása az iskolából igazolt, ha a szülő írásbeli kérelmére kapott engedélyt a távolmaradásra.

Vannak iskolák, ahol a házirendben rögzítve van, hogy ha nem betegség miatt hiányzik a gyerek, hanem síelés, vagy bármi más miatt, akkor azt előre jelezni kell. Több iskolával is beszéltünk, de senki nem kéri előre az igazolást, ha a gyerek február 29-én nem megy iskolába.

Ez a oktatási rendszer nem tesz jót a gyerekeinknek - mondta Puskás Kriszta Fotó: Polyák Attila - Origo

Az iskolából távolmaradás rendjét szabályozó rendelet nem határozza meg tételesen – s így nem is korlátozza – azokat az okokat, amelyek esetén a távolmaradás igazolható.

Éppen ezért nem csak a temetés, esküvő, síelés a köznyelvben „családi okként" emlegetett események miatti hiányzás lehet jogszerű – írja a TASZ.

A szülőnek ugyan a köznevelési törvény szerint is kötelessége biztosítani gyermeke tankötelezettségének teljesítését, de például egy egyszeri, egynapos, tetszőleges indokú hiányzás önmagában semmiképpen nem veszélyezteti a tanuló tankötelezettségének teljesítését – érvel a TASZ a levelében.

Vannak, akik maguknak írják az igazolást

Magyarországon 16 éves korig tart a tankötelezettség. A TASZ szerint fontos tudni, hogy

nagykorú gyermekét senki nem tarthatja távol az iskolától,

és nem is kérhet engedélyt az iskolától nagykorú gyermeke igazolt hiányzására.

A nagykorú tanulóknak magának kell igazolni a távolmaradását, ha támogatni akarják a köznevelés elleni tiltakozást.

Mindenkinél találok majd valami nyavalyát

Nem tehetek arról, hogy ebben a járványos időszakban mindenkinél találok majd valamit, ami miatt február 29-én nem mehet iskolába – mondta Sebő Zsuzsa pomázi gyerekorvos.

Agyonütöm magát, feljelentem az orvosi kamaránál, visszavonatom az engedélyét,

ilyen és ehhez hasonló bejegyzéseket kapott Sebő Zsuzsa, aki 40 éve gyerekorvos, és támogatja a „Nem leszek suliban” kezdeményezést.

Sebő Zsuzsa gyerekorvosként támogatja a Nem leszek suliban kezdeményezést Forrás: Thinkstock

Az Origónak azt mondta, ha nem talál semmilyen nyavalyát, akkor is igazolt a hiányzás, hiszen megjelent a rendelőben a gyerek. Így köszönöm meg a munkát unokáim kiváló pedagógusainak, két pedagógus lányomnak és pedagógus sógornőmnek is. A doktornő hétfőre, ahogy ő fogalmazott, egy testes orvos segítségét is kérte, mivel nagyon sok negatív, bántó, arrogáns megjegyzést kapott a Facebookon a felhívása után.

Senkit se listázzanak

Sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt – írja az oktatási ombudsman, Aáry-Tamás Lajos. Jogsértő, ha az iskolai faliújságon nyilvánosságra hozzák, hogy ki vesz részt, és ki nem vesz részt a megmozduláson.

Aáry-Tamás Lajos az oktatási jogok biztosa Fotó: Bielik István - Origo

Jogsértés lehet bármilyen listázás azokról, akik kockás ingben jelennek meg, vagy azokról, akik nem. Az ombudsman arra kért minden fenntartót és intézményvezetőt, hogy a mindenki számára fontos demokratikus értékek érvényesülését biztosítsák az iskolákban.

Aáry-Tamás Lajos azt írta,

az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

Ez a jog megilleti a pedagógust, a szülőt és a gyermeket egyaránt, gyakorlásának nincs életkori korlátja.

Szavazzon!

Ön elküldi február 29-én a gyerekét az iskolába?