Olvasóink fele Orbán kedve szerint szavazna

Vágólapra másolva!
Az Origo megkérdezte az olvasóit, ha most lenne a népszavazás, hogyan válaszolnának a kormány kérdésére. A szavazók fele nemmel voksolna, vagyis támogatná a kormány kezdeményezését.
Vágólapra másolva!

13 és fél ezer szavazat érkezett az Origo oldalán a miniszterelnök által tegnap délután bejelentett népszavazási kezdeményezés kérdésére, ami így hangzott:

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Nem reprezentatív felmérésünkön a szavazók 50%-a szavazott a kormány kedve szerint, vagyis nemmel, 16%-uk voksolt igennel, míg a válaszadók 34%-a nyilatkozott úgy, hogy a kormány kérdésére nem válaszol.

Forrás: Origo

Utóbbi arány azért lényeges, mert a népszavazás érvényességéhez a szavazásra jogosult állampolgárok felének plusz egy főnek a részvétele szükséges, az eredményességgel pedig az, hogy a szavazók fele plusz egy ember azonos választ adjon.

Forrás: Origo

Kedden a Nemzeti Választási Irodához két másik népszavazási kezdeményezés érkezett, mindkettő a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény kapcsán. A kérdéseket elsőként az Origo szavaztatta meg az olvasóival. Ezen a szavazók egyértelműen a vasárnapi boltzár ellen álltak ki. A két, egymásnak ellentmondó kérdésben hajszálra azonos arányú válaszok érkeztek.