Kidobolták magukból a hazaszeretetet

Erzsébet vetélkedő 2016 február 26-án Erzsébet vetélkedő 2016 február 26-án
Erzsébet vetélkedő 2016 február 26-án
Vágólapra másolva!
Erdélyi hajdúk és kiskunsági legények versengtek a Duna-palotában, ki is nyerje meg a siófoki nyaralást. A dobpergéssel kísért versenyben persze nem a nyeremény volt az igazán fontos, hanem a sokszor felemlegetett hazaszeretet. Az Erzsébet-vetélkedő döntőjén jártunk.
Vágólapra másolva!

Hajdúnak öltözött fiúk szavaltak izgatottan, minden mondatuk után pergett a kisdob – a magasra lökött partiumi zászló majd leverte a Duna-palota nagytermének csillárját.

A legendás póló

Két percet kaptak, az elnökség jegyzetelt, aztán jöhetett a kiskunsági legények csizmás csapata. A jelmezek miatt kis költségvetésű történelmi film forgatására emlékeztetett az Erzsébet-vetélkedő döntője.

Legendás, és büszke is rá Fotó: Szabo Gabor - Origo

Volt azért, aki lazábban készült az eseményre. Egy 15 év körüli lány, miután levetette hajdújelmezét, „Bitch I am fabulous!" , vagyis

feliratú pólóban idézett Toldi-részleteket az iskola- és intézményigazgatókból álló zsűri előtt.

Itthon is hasznosulhat

Az alacsony büdzsé a verseny egészét jellemezte, annál gazdagabb volt viszont hazaszeretetben.

"Versenyzők, bízom benne, hogy eléritek a verseny célját!" Schanda Tamás János Fotó: Szabo Gabor - Origo

Schanda Tamás János ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében például arról beszélt, hogy a program túlmutat önmagán, mivel hozzásegít a hazaszeretet és a Kárpát-medencén belüli összefogás megéléséhez.

kívánta őszintén a helyettes államtitkár. Schanda János Tamás előtt egy villanásra megnyílhatott a jövő is: mint mondta, ha kibontakoztatják a magyar fiatalok tehetségét, akkor van lehetőség arra, hogy ez itthon hasznosuljon.

Vár a kerekasztal

Kíváncsiak voltunk, a helyettes államtitkár mit üzenne a Klikkel elégedetlen diákoknak és tanároknak. Válasza szinte adta magát:

ott a köznevelési kerekasztal, mellette mindenki elmondhatja kifogásait.

Kitalálná?

Szólamoktól függetlenül, az Erzsébet-vetélkedő tényleg népszerűnek számít. Idén 156 diákcsapat jelentkezett a Kárpát-medencei honismereti vetélkedőre, a 4+1 online forduló után végül csak nyolc magyarországi és két erdélyi csoport jutott a szóbeli döntőre, hogy megmérkőzzön a fődíjnak számító siófoki üdülésekért.

A kiskunsági kalaposok Fotó: Szabo Gabor - Origo

Helyenként egész kiélezetté vált a verseny: „nem hiszem el, ezt bárki kitalálná" – sziszegte feszülten egy tanárnő, mikor

diákjai két perc után sem jöttek rá, hogy a könnyek+házikó kézjel a siralomházat jelenti az Erzsébet-activityben.

Uniós meccsek

Az Erzsébet-program eközben egy egészen más típusú vetélkedőben is részt vesz: többéves pereskedés után az Európai Bíróság kedden úgy döntött, hogy a kormány uniós jogot sértett, amikor megakadályozta, hogy külföldi alapítású cégek is kibocsáthassanak Szép kártyát és Erzsébet-utalványt.

Az erdélyi hajdúk dobbal kísérték előadásukat Fotó: Szabo Gabor - Origo

Mindez azért lehet érdekes, mert a cafeteriaelemek forgalmazásából származó bevétel az Erzsébet-programba kerül.

Az üdüléssel nem lesz gond

A döntés érintheti az ország legnagyobb, 600 ezer embert érintő szociális üdültetési programját is, a Nemzeti Üdülési Alapítvány szóvivője azonban nem aggódik.

"Idén összesen hatmilliárd forintot szánunk nagycsaládosok és fogyatékkal élők üdültetésére, gyerekek táboroztatására. A továbbiak a kormány döntésén múlnak" – mondta az Origónak Győri Papp Judit, a NÜA kommunikációs vezetője.

A franciáknak semmi sem jó?

Az Erzsébet-programnál egyébként sajátságosan értelmezik az Európai Bíróság döntését is. Szerintük a bírósági szakaszba került eljárás azért indult el, mert

hogy Magyarország kormánya a magyar emberek érdekét szolgáló, európai mércével mérve is egyedülállóan sikeres szociális üdültetési rendszert hozott létre az utalványforgalmazás eredményéből".