Trócsányi: Nem ütközik nemzetközi jogba a feltett kérdés

Trócsányi László
Budapest, 2016. február 26. Trócsányi László igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazásról Budapesten, az Igazságügyi Minisztériumban 2016. február 26-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az európai uniós jog nem része a nemzetközi jognak, hanem autonóm jogrendszert alkot, ezért a tervezett kötelező kvótákról szóló népszavazás nem ütközik a nemzetközi jogba - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter. A keddi Nemzeti Választási Irodánál történt incidenssel kapcsolatban azt mondta, hogy nem érzi felelősnek magát, így nem tervezi, hogy lemond. 
Vágólapra másolva!

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint Magyarország egy olyan erős Európai Unióban érdekelt, amelyben érvényesülnek a nemzetállamok jogai és tiszteletben tartják a tagországok szuverenitását. Magyarország és az Európai Unió viszonyát rendező alaptörvényi passzust idézve azt mondta, hogy

a törvény csak a szükséges mértékig engedi át a döntési jogköröket az Európai Uniónak.

Korábbi alkotmánybírósági határozatokra hivatkozva elmondta: attól még, hogy Magyarország tagja az Európai Uniónak, még nem mondtunk le a szuverenitásunkról és az alkotmány feletti szabad rendelkezési jogról.

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint nem ütközik nemzetközi jogba a feltett kérdés Forrás: MTI/Soós Lajos

A miniszter szerint az Alkotmánybíróság már korábban rögzítette,

az uniós jog nem nemzetközi jog, hanem autonóm jogrendszert képező belső jog,

vagyis a tervezett referendum kérdése nem ütközik nemzetközi jogba. A kormány álláspontja szerint az Európai Unió nem kapott olyan hatáskört, hogy egy országba be lehessen telepíteni embereket - mondta, hozzátéve: ez lopakodó hatáskörbővülést jelentene.

Az Origo által megkérdezett szakértők szerint egyébként nem egyértelmű, hogy a feltett kérdés nemzetközi jogba ütközik-e.

Augusztus és december között lehet a népszavazás

Az Európai Unió egyes témákban kizárólagos, más témákban pedig osztott döntési hatáskörrel rendelkezik. Előbbibe tartozna például a vámmal vagy a kereskedelemmel kapcsolatos kérdések, míg utóbbiba a szabadsággal és a biztonsággal kapcsolatos ügyek - fogalmazott Trócsányi László, aki hangsúlyozta, hogy az osztott hatásköröket csak a szükséges mértékig engedték az Uniónak.

A népszavazás várható időpontjáról szólva azt mondta, hogy

nagyjából 150-250 nap múlva kerülhet sor a referendumra.

Az igazságügyi miniszter szerint a feltett kérdés egyértelmű a jogalkotó és a jogalkalmazó szempontjából is, és azt nem nehéz megérteni a választóknak sem.

Trócsányi László szerint a népszavazás az igazságos, jogszerű és a demokrácia elvén alapul, mert a népet kérdezi meg. A népszavazás a legerősebb eszköz, erősebb legitimációt jelent, mint a parlamenti - fogalmazott.

Nem mond le

A tavaly szeptemberi uniós döntést - miszerint kötelező kvóta alapján osztanák szét a menekültek egy részét - a magyar kormány megtámadta az Európai Bíróságon. Az igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország nem kapott felmentést az őszi uniós döntés végrehajtása alól. A kvótaper lezárultáig azonban nem lehet megmondani, hogy milyen következményekkel jár, ha Magyarország elveszíti a pert.

Trócsányi László igazságügyi miniszter nem érzi felelősnek magát a keddi incidens miatt Forrás: MTI/Soós Lajos

A keddi Nemzeti Választási Irodánál történt incidenssel kapcsolatban azt mondta, hogy a jelenlegi szabályokat azért kellett létrehozni, mert 2007-ben és 2008-ban rengeteg népszavazási kezdeményezés volt, egyfajta "népszavazás cunami". Úgy véli,

a kialakult helyzettel kapcsolatban nem terheli felelősség, ezért nem mond le,

azt azonban "méltatlannak" tartja, ami a választási irodánál történt.

- tette hozzá. Azt ugyanakkor a miniszter elismerte, hogy diszfunkciók maradtak a szabályozásban. Hozzátette: a Nemzeti Választási Bizottság javaslatait várják.

Az Origo kérdésére, miszerint elépzelhető-e, hogy kvótás népszavazást kiegészítik egy másik, terrorvészhelyzettel kapcsolatos kérdéssel is, azt mondta: nincs erről kormányzati álláspont, személyes véleménye viszont az, hogy a kvóták kérdése olyan ügy, amelyet önállóan kell kezelni.