Kiürítettek tizennégy lakóházat Budapesten

perec utca repesz
Vágólapra másolva!
Tizennégy lakóház harminchat lakójának kellett elhagynia otthonát szombaton a budapesti XVII. kerületben található Perec utcában, ahol építkezési munkák során találtak szovjet lőszereket és 80 kilogrammnyi lőport.
Vágólapra másolva!

Bátyi Edina, a Magyar Honvédség tűzszerészezredének kommunikációs altisztje elmondta: építkezés közben a talajfelszíntől mindössze 40 centiméterre találtak három 76 milliméteres és nyolc 45 milliméteres repeszlőszert, valamint 80 kilogramm, vagyis mintegy hét zsáknyi lőport, továbbá fél kilogramm vegyes gyalogsági lőszert.

A tűzszerészek a mentesítés idejére 100 méter sugarú körben lezárták a környéket, a Perec utcát pedig a 12-es számtól 200 méter hosszan kiürítették – tette hozzá. A lakók a tűzszerészek intézkedése után visszatérhettek otthonaikba

A tűzszerészek a szovjet gyártmányú lőszereket és a lőport központi gyűjtőhelyre szállítják - közölte Bátyi Edina.

Forrás: Origo

Csak a teraszt újította volna fel

Nyáry Péter, aki annak a teleknek a tulajdonosa, ahol lőszereket és a lőport találták, az Origónak elmondta: 1997 óta laknak a házban, és a teraszt szerette volna felújítani, ezért pénteken ásni kezdett a kertben. Miután megtalálta a repeszlőszert, azonnal értesítette a hatóságokat, akik kimentek a helyszínre, de csak szombat reggel küldtek tűzszerészt. Az éjjelt így a házban töltötte feleségével és három gyerekével.

Lezárták az utca egy részét Forrás: Origo

Bátyi Edina elmondta, hogy a bejentéseket A és B kategóriákba sorolják a körülmények alapján. Egy iskola esetében például A típusú lesz a bejelentés, de akkor is ebbe a kategóriába kerül az ügy, ha például egy épület belsejében találnak valamilyen robbanásveszélyes eszközt, ilyenkor azonnal intézkednek.

A Perec utcai eset azonban B kategóriás volt, miután a terület jól körülhatárolt volt, azaz a járókelők nem bolygathatták meg a repeszlőszert, a lakók pedig tudták, hogy nem szabad hozzányúlniuk.

A kormányrendelet szerint egyébként 30 napja van a tűzszerészeknek, hogy elhárítsák a veszélyt, a Perec utcai ház tulajdonosa viszont kifejezetten kérte a gyors intézkedést, miután csak így folytathatja az építkezést.