A boldogító igen után: nem ér a neved!

házaspár
Még nem tudják, mennyi ügyintézés vár rájuk.
Vágólapra másolva!
Hihetetlen, mi mindenből lehet üzletet csinálni! Egy honlap azt ígéri, hogy gyorsan és olcsón elintézi helyettünk a közműátírást vagy az adatváltozás bejelentését. És hogy erre van kereslet? Mi az, hogy! Magyarországon 10-ből kilenc nő, 100-ból három férfi nevet változtat az esküvő után, a házasságkötések fele költözéssel is jár. Egy név- vagy címváltozást 5-8 szolgáltatónál kell bejelenteni, a személyes ügyintézés három munkanapot is igényelhet, és magasak a járulékos költségei. 
Vágólapra másolva!

A valtozasbejelento.hu tehát arra épít, hogy a magyar párok 92 százalékánál változik legalább az egyik fél neve az esküvőt követően, 50 százalékuknál pedig a lakcím is más lesz. A házasságkötést követően

a régi nevet tartalmazó személyi igazolvány érvénytelenné válik,

és az összes iratot a házassági anyakönyvi kivonatban szereplő névre kell kiállíttatni.

Minek nevezzelek?

A valtozasbejelento.hu felmérése szerint a menyasszonyok 30%-a férje vezetéknevét kötőjellel teszi majd sajátja mellé (pl. Kiss-Kovács Elvira), de a hagyományos Kiss Jánosné formát is mintegy 20%-uk választja majd. Minden tizedik ifjú ara saját családneve helyett férje vezetéknevét használja (pl. Kiss Elvira), és ugyanennyien voksoltak a Kissné Kovács Elvira verzióra. A férj és a feleség teljes nevét megtartó Kiss Jánosné Kovács Elvira formát csak a párok 3%-a választotta, ugyanakkor 23%-uk még nem döntött végleges asszonynevéről.

A névváltozás után nyolc napon belül kezdeményezni kell a személyi igazolvány cseréjét, de az új nevet a többi okmányra is érdemes minél előbb átvezettetni.

Még nem tudják, mennyi ügyintézés vár rájuk. Forrás: --

Ez már gombócból is sok

A személyi igazolványt kizárólag személyesen igényelhetjük az okmányirodában vagy a kormányablaknál, érdemes ugyanekkor

lecserélni a lakcímkártyát, az útlevelet, a jogosítványt és a forgalmi engedélyt is.

Ezeken kívül gondolni kell az adókártya és a taj kártya cseréjére is. A változások bejelentését azoknál a cégeknél – közműszolgáltatók, telekommunikációs társaságok – is meg kell tenni, amelyekkel szerződésben állunk. Ez már gombócból is sok, nemhogy hivatalból és ügyintézésből. Kivett szabadság, várakozás és persze a költségek.

Nagyok a járulékos költségek

Szabó Péter, a valtozasbejelento.hu ügyvezetője az Origónak azt mondta náluk a folyamat a nap 24 órájában elindítható, legfeljebb 30 percet vesz igénybe és több szolgáltató esetén is mindössze 1-2 ezer forintba kerül. Az ügyvezető szerint a több szolgáltatót érintő közműátírás személyes ügyintézésének járulékos költségei (pl. utazás, parkolás, gyermekfelügyelet) - különösen nem nagyvárosi környezetben -

akár a 6-11 ezer forintot is elérhetik,

emellett azonban a legnagyobb veszteség a feláldozott szabadidő: az átlagosan szükséges legalább 1 napos ügyintézés értéke pénzben kifejezve (a jelenlegi átlagos nettó jövedelemmel számolva) további 10 ezer forintot jelent.