Levelet küldött az Emmi arról, hogy hétfőn tanítási nap lesz

üres osztályterem
Inke, 2012. december 13. A Somogy megyei Inke általános iskola üres tanterme 2012. december 13-án. Nincs pénz fűtésre, ezért az iskolában határozatlan időre rendkívüli szünetet rendeltek el. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Levélben emlékeztette a tankerületi vezetőket és az iskolaigazgatókat Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár, hogy 2016. február 29-én tanítási nap lesz, az órákat pedig akkor is meg kell tartani, ha a diákok egy része nem megy iskolába. Az államtitkárság az Origónak azt írta, a média félreértelmezte a levelet, mert azzal részben azt akarták megelőzni, hogy "az iskolák tudtukon kívül törvényt szegjenek".
Vágólapra másolva!

Egy dátum nélkül előre megfogalmazott, majd kézzel február 26-ra dátumozott levelet küldött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatóinak és az iskolaigazgatóknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára. Sipos Imre ebben a február 29-re tervezett szülői demonstrációra hívja fel az intézményvezetők figyelmét.

Akár az üres teremnek is meg kell tartani az órát Forrás: MTI/Varga György

A Nem leszek suliban Facebook-kezdeményezés lényege, hogy a szülők a tömeges hiányzásokkal akarják kikényszeríteni az oktatási rendszer reformját. A szülők sztrájkját mint a médiából származó információt említi Sipos Imre levele. A helyettes államtitkár arra emlékezteti az intézményvezetőket, hogy

nincs olyan körülmény, ami miatt rendkívüli tanítási szünetet kellene elrendelni,

az igazgatók által elrendelhető tanítási szüneteket pedig a tanév elején kellett meghatározni.

Mindenhol lesz tanítás Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vagyis február 29-én ki kell nyitniuk az iskoláknak, gondoskodni kell a gyerekek felügyeletéről, és minden órát meg kell tartani, függetlenül a diákok számától. A levél megemlíti, hogy a szülők a házirendben foglaltaknak megfelelően igazolhatják gyerekük távolmaradását, azok az igazgatók pedig, akikben kérdés merül fel az ügy kezelése kapcsán, a tankerületi vezetőktől kaphatnak segítséget.

A levél kapcsán az Origo kérdéseket tett fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amely vasárnap délután ezt a választ küldte:

"Sipos Imre helyettes államtitkár levele arról tájékoztatta az iskolákat, hogy hétfőn ugyanolyan tanítási nap van, mint az év más napján, hiszen a legfontosabb az, hogy a gyerekek érdeke ne sérüljön semmilyen politikai érdekellentétek miatt. Azt, hogy egy iskolában milyen okból és milyen feltételekkel lehet rendkívüli szünetet elrendelni, törvény szabályozza. A média által félreértelmezett levél egyebek között azért is született, hogy megelőzze, az iskolák akár tudtukon kívül törvényt szegjenek."

A teljes levelet itt találja.