Orbán: A veszély neve népvándorlás

2016.02.28. 20:47

A menekültválság megoldhatóságára hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap tartott tizennyolcadik évértékelő beszédében, amelyben arra szólította fel az Európai Uniót, hogy nézzen szembe a valósággal, és vállalja a migrációval járó konfliktust, különben alulmarad benne. Az ellenzéki pártok reakcióikban ugyanakkor egybehangzóan azt üzenték, hogy a magyar társadalomnak nem a migráció jelenti a valódi problémát, és a kormányfőnek inkább azokat kellene megoldania.

Orbán Viktor több mint egyórás beszédében kifejtette, Európa fejlettsége elegendő ahhoz, hogy megfékezze a kontinensre irányuló népvándorlást, azonban Brüsszelből a védelem szándéka is hiányzik. A kormányfő a kvótareferendum mellett érvelve kijelentette, Magyarország nem hagyja, hogy mások ráerőltessék elhibázott bevándorláspolitikájuk keserű gyümölcseit. 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Nem akarunk, és nem fogunk bűnözést, terrorizmust, homofóbiát és antiszemitizmust importálni Magyarországra" - mondta, aláhúzva azt is, Magyarországon nem lesznek törvényen kívüli városnegyedek, zavargások, és 

nem fognak bandák vadászni feleségeinkre és leányainkra". 

A miniszterelnök beszédében hosszan értekezett arról is, szerinte hol tart ma Magyarország. 

"Összességében ott tartunk, hogy visszaszereztük az esélyt egy újabb történelmi felzárkózáshoz"- mondta, kifejtve, hogy a kormány öt év alatt 35-ről 15 százalékra csökkentette a személyi jövedelemadót, 1300 milliárd forintot hagyott a családok zsebében, 25 százalékkal mérsékelte a rezsit, és másfélszeresére nőtt a legalacsonyabb bér. 

Orbán: Nem elegendő a gazdasági teljesítmény

A miniszterelnök szerint a "béremelések folyamatosak és jelentősek", nem elégségesek. Kiemelte, Magyarország ma azt tudja vállalni, hogy minden évben mindenki léphet egyet előre, a lépések hosszát, vagyis a béremelések mértékét és ütemét a gazdaság teljesítménye szorítja keretek közé. 

Az ellenzék szerint messze áll a valóságtól a miniszterelnök

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Orbán Viktor beszédében 

nem foglalkozott a társadalom valódi problémáival, így például több millió ember létválságával sem, 

amiből arra lehet követeztetni, hogy ezekben a kérdésekben nem is várható tőle megoldás. "Orbán Viktor eltévedt" – fogalmazott, majd hozzátette: a kormányfő beszéde és a valóság között óriási szakadék tátong.

A Jobbik szintén úgy látja, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek fogalma sincs a valóságról, és helyesebben tenné, 

ha nem az urizáló tanácsadói által lefestett virtuális Magyarországon élne”. 

Álláspontjuk szerint a valóság az, hogy Magyarországon léteznek olyan falvak, városrészek, amelyekben az Orbán Viktor által Magyarországon elképzelhetetlennek nevezett párhuzamos társadalom már megvalósult, a törvény nem érvényesül. 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az LMP is hasonló véleményt fogalmazott meg, a miniszterelnök ugyanis szerintük is arról adott tanúbizonyságot, hogy elvesztette kapcsolatát a valósággal. Kiemelték, bár Orbán Viktor azt gondolja, hogy az oktatást és az egészségügyet kormánya mentette meg, azt valójában azok mentették meg, akik méltatlan bérért nap mint nap elvégzik a munkájukat. 

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint nem a menekültek, hanem a miniszterelnök és „skinheades csapata” jelenti a legnagyobb veszélyt az országra. Gyurcsány Ferenc pártja tragikusnak értékelte Orbán Viktor beszédét, amelynek szerintük arról kellett volna szólnia, miért halnak meg többen fertőzésekben, mint autóbalesetben, miért tüntetnek a tanárok, vagy hogy 

miért akarja népszavazással kivezetni Magyarországot az Európai Unióból. 

Bent évértékelés, kint tüntetés 

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja az évértékelő beszéd helyszínén tartott tüntetésen bejelentette: bojkottálják a kvótaügyi népszavazást, a kampányban azonban kifejtik érveiket. Szigetvári Viktor az ellenzéki párt elnöke elmondta, 

a miniszterelnök célja, hogy kivezesse Magyarországot az EU-ból, 

az Együtt azonban a „józan középúton” jár: nem gondolják, hogy ne lehetne kiutasítani egy menedékkérőt sem, de azt igen, hogy a szolidaritás jegyében Magyarországnak be kellene fogadnia néhány ezer menekültet. 

A Fidesz a tüntetést minősítve azt közölte, a „migránspárti erők” a magyar emberek, a magyar családok biztonságát teszik kockára. Németh Szilárd, a kormánypárt alelnöke szerint a betelepítési kvóta ellen azért kell harcolni, mert a beérkező migránsok száma egy- és másfél millió közé tehető, és senki nem tudja megmondani, hány terrorista van azok között, akik ellenőrizetlenül jutottak be a kontinensre. 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktornak nincsenek érvényes gondolatai a mai magyar valóságról, a miniszterelnök „csak fantomokat fest, és azokkal hadakozik”. Az ellenzéki párt szerint a valóságról a tüntető „kockás inges tanárokat”, a havi 74 ezer forintot kereső nővéreket, továbbá az 52 ezer forinttal „éhhalálra ítélt" közmunkásokat kell megkérdezni. 

A Liberálisok azt hangsúlyozták, hogy a miniszterelnök által hangoztatott polgári Magyarország szépen csengő hívószava mögött egy, a szocializmusból jól ismert uram-bátyám világ képe bontakozik ki, ahol az „állami szintre emelt lopást törvényekkel támogatják”. 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK