Jóváhagyták a kormány kvótaellenes népszavazását

Vágólapra másolva!
Támogatta a Nemzeti Választási Bizottság az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett, a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazási kezdeményezést. A Kúria még megsemmisítheti a döntést, de ha nem teszi, akkor már csak a parlament kétharmadán múlik, lesz-e kvótaellenes referendum.
Vágólapra másolva!

Alaki és tartalmi hibás a kérdés - érvelt a kormány kvótaellenes népszavazási döntését hitelesítő szavazás előtt a döntés ellen a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) MSZP-s delegáltja, Litresits András. A tag azt kifogásolta, hogy a népszavazási kérdés benyújtására kormányhatározat hatalmazta fel Rogán Antal minisztert, holott

egy korábbi Kúria-döntés szerint kérdést csak személyesen lehet benyújtani: ebben az esetben pedig a kormány a kezdeményező, nem Rogán.

Litresits azt is felvetette, hogy szerinte a kérdés sem egyértelmű, mert mi van akkor, ha egy választó nem csak a kérdésben megfogalmazottak szerint, vagyis a magyar Országgyűlés hozzájárulása nélkül, hanem egyáltalán nem támogatja a betelepítési kvótát.

Bonyolult jogi helyzet

A bizottság egy másik tagjának ellenvéleménye szerint pedig az egész jogi helyzetet bonyolítja, hogy a kvóta ellen

Magyarország előzőleg az Európai Bírósághoz fordult, miközben most ennek lezárulta előtt népszavazást is kezdeményez a témában.

A bizottság egy másik tagja, Fábián András szerint nagyobb probléma, hogy az EU működésére nem lehet hatással egy parlamenti döntés, és ilyen döntés érdekében nem is lehet népszavazást tartani.

– érzékeltette a helyzetet a testület Országgyűlés által választott tagja.

Az államtitkár szerint rendben

Az NVB egy másik, ugyancsak az Országgyűlés által választott tagja, Tóta Áronné más véleményen volt. Ő azt mondta, nem ütközik a téma referendum-tilalomba, vagyis nem érint nemzetközi szerződést. Indoklásként azt hozta fel, hogy Magyarország az EU-csatlakozáskor nem adta fel döntési jogosultságát, szuverenitását ilyen mértékben.

A kormány népszavazási kérdésének hitelesítését végül a szavazáson 9 igen és 3 nem szavazat mellett megszavazta a testület.