Menekülttáborok építésére készülnek Magyarországon

migráns migránsok menekültek szentgotthárd
Vágólapra másolva!
Körmenden ideiglenes menekülttábor felépítését tervezi a kormány. A bevándorlási hivatal részt vett a város önkormányzatának rendkívüli ülésén, ott beszéltek a tervekről. Valószínűleg Szentgotthárdon is lesz tábor. 
Vágólapra másolva!

Sátortábort építenek a menekülteknek Körmenden, a helyi rendészeti szakközépiskola területén. Ezt Bebes István, a város fideszes polgármestere mondta el az MTI-nek. Az "ideiglenes migrációs befogadóállomásnak" nevezett menekülttáborban 300-500 embert lehet majd elszállásolni.

Szentgotthárdon 300 ember befogadására alkalmas tábor felépítését tervezik. Erről Huszár Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester beszélt az állami hírügynökségnek.

Felkészülés zajlik

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai ma először a körmendi önkormányzat rendkívüli ülésén vettek részt, ott mondták el terveiket. Ezután Szentgotthárdon volt rendkívüli testületi ülés, oda is elmentek a bevándorlási hivatal munkatársai.

Bebes István azt mondta,

nem tudja, mikor érkeznek menekültek Körmendre.

A polgármester szerint "egyfajta felkészülés zajlik". Azt is mondta, hogy a szomszédos Ausztriában Rábakeresztúron (Heiligenkreuz) ideiglenes beléptetőpont megnyitására készülnek a hatóságok. Szerinte ezért szükséges, hogy Körmenden is legyen sátortábor.

Így nézett ki a szentgotthárdi tábor tavaly ősszel Fotó: Polyák Attila - Origo

Bebes István úgy tudja, hogy az ideiglenes táborokból kijöhetnek majd a menekültek. A körmendi önkormányzat rendkívüli ülésén részt vett Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya is. A polgármester azt mondta, hogy

Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester viszont azt mondta, hogy a táborépítésre kijelölt terület hetven százaléka belvizes, ezért ott szerinte nem lehet befogadóállomást építeni. Azt javasolta, hogy a műszaki stábbal vizsgáltassanak meg más helyszínt is. Arról, hogy mikor kezdik építeni a tábort, a polgármester nem tudott tájékoztatást adni.

Tavaly már volt ilyen

A polgármester szerint ha ismét működne a tervezett ideiglenes befogadóállomás, akkor ismét szükség lesz a városban és környékén a rendőri jelenlét megerősítésére. "Arra kértem Vas megye jelen lévő rendőrfőkapitányát, hogy csakúgy mint tavaly szeptemberben, mindent tegyenek meg a közrend és közbiztonság fenntartása érdekében" - mondta.

A határ közvetlen közelében volt a tábor tavaly ősszel Fotó: Polyák Attila - Origo

Hozzátette: szerinte szükség lesz arra is, hogy az önkormányzat nagyobb létszámban vehessen igénybe közmunkásokat a keletkező hulladék összegyűjtésére, valamint központi forrásból

bővíteni kellene a városban már meglévő köztéri kamerarendszert is.

Körmend és Szentgotthárd közelében tavaly ősszel már működtek befogadóállomások. Amíg a horvát–magyar határ nem volt zárva, a rendőrök ide kísérték el az ott belépő menekülteket, akik azután Ausztria felé haladtak tovább. A határzár bevezetése után a menekültek Szlovénia felé haladtak tovább, így ezeket az ideiglenes táborokat akkor megszüntették a magyar hatóságok.