Vágólapra másolva!
Rosszhiszemű pervitel miatt akár bírságot is kaphat a Fővárosi Önkormányzat, ha továbbra is úgy viszonyul a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. által indított perhez, mint eddig - hangzott el a Mahir-céggel hirdetőoszlopokra kötött szerződés ügyében zajló per tárgyalásán.
Vágólapra másolva!

Ügyvédet váltott a főváros az utcák után immár a tárgyalóteremben folytatott csatában:

a hirdetőoszlop-szerződés fővárosi felmondása ellen indított per második tárgyalására a főváros lecserélte jogi képviselőjét.

Érdemi előrelépés nem történt, viszont a bíró figyelmeztette a fővárost: adjon elő konkrétumokat, mert így csak húzza-halasztja, hátráltatja az eljárást.

Miről is szól az oszlopháború?

  • A Fővárosi Önkormányzat 2006-ban 25 évre kötött szerződést több mint 600 közterületi hirdetőoszlop üzemeltetésére a Simicska-érdekeltségű Mahir Cityposter Kft.-vel.
  • Miután kirobbant a Simicska–Orbán-háború, tavaly a főváros úgy találta, a Mahir-cég nem teljesíti a szerződést, a közgyűlés pedig megszavazta a szerződés felbontását.
  • A Mahir-cég jogszerűtlennek tartotta a felmondást, és a bíróságra vitte az ügyet.
  • Idén január elején a főváros elkezdte kiszedni és elszállítani a Mahir-cég hirdetőoszlopait a közterületekről: összesen 169-et vittek el, míg a bíróság ezt meg nem tiltotta nekik

Mahir-cég: ez jogi nonszensz

Légből kapott, mondvacsinált, konkrétumokkal alá nem támasztott viszontkeresetet nyújtott be a Fővárosi Önkormányzat a keddi újabb tárgyaláson - mondta az Origónak a Mahir Cityposter jogi képviselője. Magyar György ügyvéd emlékeztetetett, már a januári első tárgyaláson kiderült, a főváros nem tudja megfogalmazni, mi volt a szerződés felmondásának oka, mit sértett meg a Mahir-cég.

Oszlopháború rendőri asszisztálással januárban Budapesten Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ügyvéd szerint ezekre, a tárgyalás érdemi részét érintő kérdésekre a legutóbb beadott fővárosi beadványból sem kaptak választ, erre a bíró fel is hívta a főváros által megbízott ügyvéd figyelmét.

A fővárosi viszontkereset Magyar szerint arról szól: az önkormányzat által felmondott szerződés eleve nem is volt érvényes a megkötésének homályosan körülírt, vitatott körülményei miatt.

Magyar György, a Mahir-cég jogi képviselője szerint másról beszél a főváros, mint kellene Forrás: Polyak Attila

Magyar szerint azonban teljesen elfogadhatatlan és megalapozatlan, hogy

egy tíz évvel ezelőtti szerződés megkötésének körülményeire hivatkoznak, mikor a per tárgya a felmondás érvénytelensége kell, hogy legyen.

A Mahir Cityposter jogi képviselője azt is mondta, álláspontjuk szerint a Mahir-cég nem adott okot a felmondásra, aminek egyébként a formai követelményeit sem tartotta be a főváros.

Megbírságolhatják a fővárost

A mostani tárgyaláson a bíró sokadszorra is felszólította az alperes fővárost, hogy mondjon konkrétumokat, de mivel ez most sem sikerült, a bíró figyelmeztette a főváros jogi képviselőjét, ne folytasson rosszhiszemű pervitelt, mert legközelebb meg is bírságolhatja emiatt.

Egy, a főváros által "szakszerűen" elbontott és tárolt hirdetőoszlop a Mahir-cég felvételén Forrás: Mahir Cityposter

Magyar György megjegyezte azt is, hogy a Mahir-cég nevében a mostani tárgyaláson ők egy 16 oldalas előkészítő iratot adtak be a főváros eredeti ellenkérelmére, amiben tételesen cáfolják mindazokat a szerintük alaptalan indokokat, amire hivatkozva felmondta a főváros a szerződést.

Az elbontott oszlopok még mindig egy külvárosi telephelyen vesztegelnek Forrás: Mahir Cityposter

Az ügyvéd jogi nonszensznek nevezte, hogy az alperes főváros a szerződés felmondását megelőző első, majd második felszólításában is

más-más indokokra hivatkozott, majd megint másra a felmondáskor, azóta pedig ismét újabbakra a tárgyalásokon.

Ez a gyakorlat Magyar szerint jogsértő. A per április 26-án folytatódik.

Hallgat a főváros

Megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot is, hogy megtudjuk, miért cserélték le három nappal a per második tárgyalása előtt a jogi képviselőjüket, illetve azért, hogy kiderüljön, az eddig előadott indokok közül pontosan mire alapozzák a felmondást, de a Városházától azt a választ kaptuk: "a folyamatban lévő ügyről a bíróság jogerős döntését megelőzően nem kívánunk nyilatkozni".

Orbán–Simicska-meccs: 7-6

Az oszlopbontást a fővárosnak megtiltó bírósági határozattal szépíteni tudott Simicska Lajos az Orbán Viktorral szemben viselt háborúban, de még mindig a kormányfő áll nyerésre. Az Origo számítása szerint az Orbán–Simicska-meccs állása ezzel 7-6 lett.

A Simicska–Orbán-háború Forrás: Origo

A háború elmúlt egy évét vizsgálva elmondható, hogy rossz éve volt tavaly Simicska Lajosnak, és az idei esztendő sem indult túl jól.

A kezdetben még védett nemzeti nagytőkésből ellenség lett, miután háborúba kezdett a kormányfővel.

Bevitt ugyan néhány szép találatot, de ő is elszenvedett csapásokat: itt követheti a meccs állomásait.