Kövér: Közpénzt kezelnek az MNB alapítványai

fidesz kongresszus 2015 kövér lászló
Vágólapra másolva!
Kövér László szerint közpénznek tekinthető az MNB alapítványai által kezelt pénz. A házelnök elfogadja a közoktatást érintő kritikákat, de szerinte a pedagógusoknak be kell látniuk, hogy nem magánzók, hanem a nemzet napszámosai.
Vágólapra másolva!

Kövér László szerint közpénznek tekinthetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai által kezelt források.

- válaszolta az Országgyűlés fideszes elnöke a Magyar Katolikus Rádiónak szerdán adott interjúban arra a kérdésre, hogy egy jegybank által létrehozott alapítványban lévő pénz közpénz, vagy sem.

Kövér László: Az MNB-alapítványok által kezelt vagyon közpénz Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az Országgyűlés kedden arra hivatkozva korlátozta a közérdekű adatigénylés lehetőségét, hogy az MNB alapítványainál az alapító által juttatott vagyon - az elfogadott törvényjavaslat indoklása szerint - elveszíti közvagyon jellegét.

A nemzet napszámosai

Az oktatás helyzetéről szólva a parlament elnöke kijelentette, Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere helyett, valamint saját nevében is

elfogadja a közoktatást érintő kritikákat.

"Valóban, a reformok bevezetése óta már eltelt annyi idő, hogy konszolidálódnia kellett volna az új rendszernek" - mondta Kövér, aki elismerte, hogy az évek óta ismert bajokat nem tudták kezelni. A házelnök szerint azonban most elérkezett egy olyan pillanat, amikor

A kormánypárti politikus leszögezte, az oktatásban senki sem várhatja el, hogy visszatérjenek az önkormányzati fenntartáshoz, mert az nem volt működőképes. Kövér László szerint emellett azt is be kell látni, hogy a közoktatás a világon sehol nem autonóm, hanem tartalmában is kormányzati irányítás alatt áll.

A házelnök szerint korábban "liberális káosz uralkodott a közoktatásban". Kövér László egyetért a pedagógusokat terhelő életszerűtlen elvárások eltörlésével, de azt szerinte nem lehet elvárni, hogy a közoktatásban ne érvényesüljön semmilyen kontroll és irányítás.

A házelnök arra kérte a pedagógusokat, hogy lássák be, ők nem "független magánzók", hanem "a nemzet napszámosai".

Férfiemberek férfivá válása

Kövér László azt is elmondta, hogy ha csak Magyarországon és rajta múlna,

mindent elkövetne, hogy az embereket meggyőzze a kötelező sorkatonai szolgálat támogatásáról.

Azonban szerinte ma olyan a helyzet az unióban, hogy ezt nem lehet komoly formában felvetni, így most

ő sem támogatna egy ilyen kezdeményezést.

A házelnök azt mondta, hogy bár gyűlölt a hadseregben szolgálni, utólag mégis rengeteg hasznát látja annak az időszaknak.

A katonai szolgálat hiánya nehezíti "a férfiemberek férfivá válását", továbbá ez állhat annak a világméretű "infantilizálódásnak" is a hátterében, aminek eredményeként létrejöttek a "mamahotelek", ahol emberek a harmincas éveik elején is édesanyjuk kosztján élnek - mondta Kövér László.