Emberi konzultációt indítottak a hálapénz nélküli orvosok

kórházi folyosó
Budapest, 2011. február 24. Az új szárny járóbeteg része a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházában. A felvétel 2011. február 24-én készült. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az államnak többet kellene költenie az egészségügyre, ezt pedig aláírásgyűjtéssel akarja kikényszeríteni a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete. A hálapénz nélküli orvosok Facebook-csoportjából kinövő szervezet szerint a pénzhiánynak a betegek isszák meg a levét.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi kiadások növelésének kikényszerítése érdekében indított internetes aláírásgyűjtést a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete. Az új szakszervezet az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű Facebook-csoportot is támogatja.

Az online aláírásgyűjtésben konkrét számok is szerepelnek. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy a magyar kormány az egészségügyre fordított közkiadásokat a bruttó hazai termék (GDP)

minimum 2 százalékával emelje három éven belül.

„Magyarország nemcsak az Európai Unió, hanem még a Visegrádi Négyek átlagához képest is igen keveset fordít GDP arányosan az államilag finanszírozott egészségügyre” – írja közleményében a szakszervezet. Azt is mondták, hogy elemzők szerint a magyar egészségügyi ellátórendszerből éves szinten legalább 600 milliárd forint hiányzik az ágazat fejlődéséhez.

Az új szakszervezet szerint javítani kell az egészségügy finanszírozásán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A szakszervezet célja, hogy az egészségügyre szánt pluszpénzek ügye már a jövő évi költségvetés megvitatásakor is téma legyen a kormányban.

Szerintük az egészségügyben „mindent átsző, mérgez” a hálapénzrendszer. Súlyos problémákat okoznak hosszú várólisták, az orvos- és nővérhiány. Szerintük az egészségügyben dolgozók túlhajszoltak, aminek

végső soron a betegek isszák meg a levét.

A szakszervezet „elkötelezett partnere kíván lenni a mindenkori kormánynak” – írják közleményükben. Szerintük jelenleg a magyaroknak van a legnagyobb esélyük daganatos megbetegedésekben meghalni Európában, ráadásul Magyarországon háromszor akkora az esély arra, hogy érrendszeri betegségek miatt a beteg lábának amputálása mellett döntenek az orvosok.

A szakszervezet „emberi konzultációnak” nevezte el az aláírásgyűjtést.