Kiöntött a Balaton

2016.03.04. 12:04

A Balaton magas vízállása és a viharos szél miatt kicsapódó hullámok elárasztották a balatonfenyvesi szabadstrandot, a víz elöntötte a part menti zónát.

A balatonfenyvesi szabadstrand 2016. március 4-énForrás: MTI/Varga György

 Jelenleg 130 cm a tó vízszintje. Márciusban az optimális szabályozási szint 100-110 cm lenne.

A strand melletti épületet elérte a vízForrás: MTI/Varga György

 Volt már magasabb vízszint is, 2014 szeptemberében 135 cm-t mértek Siófoknál.

Még látszik a díszburkolat a víz alattForrás: MTI/Varga György

 

Tengelyig ér a vízForrás: MTI/Varga György

A Balaton csak azt veszi vissza, ami az övé volt

A távoli múltban a Balatonnak sokkal nagyobb volt a víztükre, mint napjainkban. (Jelenleg 594 km2  a vízfelülete.) A tektonikus süllyedéken létrejött Balaton 21 ezer éve érte el a legnagyobb kiterjedését, a tó akkori vízállása 112-114 méter között (tengerszint felett mérve) ingadozott, Tihany akkor sziget volt még, és nagy öblök nyúltak be mélyen az északi és a déli partvidékre. Az első vízszabályozás Galerius római császár nevéhez fűződik, aki a 4. század elején a déli part turzásainak átvágatásával vezetett el vizet a tómederből.

A Balaton vízfelülete a történelem előtti időkben sokkal nagyobb volt a jelenleginélForrás: Wikimedia Commons

Az első jelentős vízszabályozási munkák a 19. században kezdődtek meg. Gróf Széchenyi István vetette fel 1848-ban a Sió-csatorna megépítését, a század végén pedig a déli part mentén futó vasútvonal kiépítése eredményezett jelentősebb feltöltéseket.

A 20. században lecsapolásokkal hódítottak el a tótól újabb területeket, elsősorban a Balaton déli partvonalán.  

Ezzel függött össze a Kis-Balaton jelentős területcsökkenése is, ami komoly ökológiai problémákhoz vezetett. A Balaton vízállását napjainkban az 1976-ban felújított siófoki zsiliprendszerrel szabályozzák, a tengerszint feletti 104 méteres szint körül.