Pénzbüntetést kapott egy autóst bántalmazó rendőr

rendőr igazoltatás
Budapest, 2013. február 28. Tóth Balázs rendőr százados (b, rendőrautó mögött takarva) és Pásztor István Krisztián rendőr törzszászlós közúti ellenőrzésre megállít egy személygépkocsit Újpesten, a Megyeri úton 2013. február 28-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Félmillió forint megfizetésére, valamint sajnálkozó magánlevél írására kötelezett a bíróság egy komáromi rendőrt. A rendőr még 2011-ben, egy közúti ellenőrzés során bántalmazott egy autóst.  A bíróság hivatali visszaélés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt ítélte el. 
Vágólapra másolva!

Az ügy előzményeiről az ítélőtábla szóvivője közölte: 2011 májusában az autós nem megfelelően közlekedett, ezért a komáromi rendőr-főkapitányság egyik rendőre megállította az autót, majd igazoltatta a sofőrt.

A sofőr az okmányai közül a lakcímkártyáját, a forgalmiját és a jogosítványát adta át.

Az autós és a rendőr között ezután szóváltás alakult ki, miután a sofőr a személyi igazolványát vonakodott átadni. Passzívan ellenszegült a rendőri intézkedésnek.

A rendőr a személyazonosság nem megfelelő igazolása miatt felszólította az autó vezetőjét, hogy szálljon ki a járműből.

A rendőr az autóból kiszálló vezetőt arccal az autó csomagtartójának fedelére nyomta, a gerincébe térdelt, és úgy bilincselte meg, hogy a bilincs a felperes csuklójába nyomódott.

A rendőrt hivatali visszaélés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt jogerősen pénzbüntetésre ítélték (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A rendőr ezután a sofőrt előállította. Később a sofőrt orvosi ellátásra kórházba szállították, a bilincset a vizsgálatot végző orvos jelenlétében vették le róla.

Az ügyben korábban lezajlott büntetőperben

a rendőrt hivatali visszaélés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt jogerősen pénzbüntetésre ítélték.

A sofőrrel szemben indított szabálysértési eljárás - perújítást követően - felmentéssel zárult.

A sofőr ezután személyiségi jogi pert indított a rendőrrel szemben, keresetében emberi méltóságának, testi épségének, testi és lelki egészséghez és személyes szabadsághoz fűződő jogainak megsértésére hivatkozott, és másfél millió forint nem vagyoni kártérítés megállapítását kérte a bíróságtól. Az alperes ellenkérelmében a kereset elutasítását kérte.

Az első fokon eljáró Tatabányai Törvényszék 2015. október 28-án hozott ítélete szerint az alperes megsértette a felperes emberi méltóságát, de egyebekben elutasította a keresetet. Indoklása szerint a rendőri eljárás során a testi kényszer alkalmazása és a bilincselés jogellenesen történt, míg a felperes előállítása a személyazonosság nem kellő mértékű igazolása miatt jogszerűen.

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla szerint a rendőr a felperes megbilincselésével, bántalmazásával és előállításával

megsértette a felperes testi-lelki egészséghez, valamint személyes szabadságához való jogát.

A személyiségi jogi perben a sofőrt képviselő Magyar Helsinki Bizottság szerint a per során a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság úgy állt az ügyhöz, mintha a felperest ítélték volna el bűncselekményekért, nem pedig a rendőrt. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, amíg hivatalos tájékoztatást nem kapnak az ítéletről, nem kívánnak nyilatkozni.