Levonulóban az árhullámok

2016.03.05. 12:06

Levonulóban vannak az árhullámok. Egyre kevesebb helyen van érvényben árvízvédelmi készültség.

Országszerte kevesebb mint 840 kilométeren védekeznek: a Tiszán, a Bodrogon, a Sajón-Taktán, a Zagyván, a Hortobágy-Berettyón és a Hármas-Körösön. Ebből több mint 708 kilométeren a legalacsonyabb, elsőfokú, csaknem 130 kilométeren pedig másodfokú a készültség. Pénteken még több mint 1100 kilométeren volt érvényben készültség.

Készültségben

A hatnapos előrejelzés szerint a teljes Duna vízgyűjtőjéből az elkövetkező időszakban (területi átlagban) a Felső-Duna és Inn vízgyűjtőjén 5-27, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén 2-32, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 15-25, Körösök és Maros vízgyűjtőjén 22-26 milliméter körüli csapadékra lehet számítani.

A vízügyi szervezetek az árhullámok levonulását folyamatosan figyelemmel kísérik, egyben a fokozatoknak megfelelő őr- és figyelőszolgálatot látnak el. Az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárása miatt

11 vízügyi igazgatóság területén 53 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget.

Ebből 21 helyen elsőfokú, 31 szakaszon másodfokú és 1 helyszínen harmadfokon védekeznek.

Levonulóban az árhullámFotó: Marton Szilvia - Origo

Lesz még eső

Jelenleg több mint 78 ezer hektárnyi földterület van víz alatt. A legnagyobb elöntést, 21,7 ezer hektárt az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták. 

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján a következő hat napban az ország nyugati és középső részén 2-4, a keleti területeken 15-30 milliméter csapadék várható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK