Nem szabadulhat Bene László

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem kerül szabadlábra a budai Skála-áruháznál történt egykori pénzszállítórablás húsz évvel ezelőtt életfogytiglanra ítélt egyik elkövetője, Bene László. A Szegedi Törvényszék szombaton hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság március elsején meghozott döntését.
Vágólapra másolva!

Nem egyértelmű, hogy Bene László a szabadulása után törvénytisztelő életmódot folytatna, ezért a bíróság

nem engedte ki a börtönből a rablógyilkost.

A férfi társával, Donászi Aladárral 1992 májusában el akarta rabolni a budai Skála-áruházból taxival szállított pénzt. Rossz zsákot vittek el, így egyetlen forintot sem zsákmányoltak, de a rablásban megölték a pénzt kísérő 23 éves egyetemistát. Ugyanabban az évben két vadászt is megöltek.

Első fokon elengedték volna

A Szegedi Törvényszék három bíróból álló tanácsa másodfokon hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság döntését. A korábbi ítélet azt mondta ki, hogy Bene László feltételesen szabadon bocsátható.

A Szegedi Törvényszék új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot. A megismételt eljárásban be kell szerezni szakértői véleményt az elítélt személyiségszerkezetéről – derül ki az ítéletből.

Az elsőfokú bíróság kedden döntött a szabadlábra helyezésről. A döntés szerint Bene Lászlót azért lehet feltételesen szabadlábra bocsátani, mert a börtönben kifogástalan magatartást tanúsított. A férfi a fogva tartása alatt iskolai tanulmányokat folytatott, sikeres érettségi vizsgát tett, a

családtagjaival pedig az utóbbi időben intenzív kapcsolatot tartott.

Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek.

2019-ben szabadul

Bene Lászlót és társát 1994-ben fogták el. Donászi Aladár azóta öngyilkos lett egy másik fegyházban. Az életfogytig tartó büntetést először 20 év után lehetett felülvizsgálni. 2014-ben is úgy döntött a bíróság, hogy Bene Lászlónak börtönben kell maradnia.

Az idei évtől viszont évente felül kell vizsgálni, hogy szabadon lehet-e engedni a férfit az 1996-ban hatályos Btk. szerint Bene László 2019-ben, 25 év után mindenképpen kiszabadul majd. Akkor 69 éves lesz.