Nem értett vele egyet, mégis aláírta Kövér az MNB titoktörvényt

Kövér MNB
Vágólapra másolva!
Továbbküldte Áder János államfőnek aláírásra Kövér László házelnök a Magyar Nemzeti Bank alapítványai közpénzfelhasználásának titkosításáról szóló törvényt, holott nemrég ő is azt mondta, amit korábban a bíróság is megállapított: a jegybanki alapítványok közpénzt kezelnek.
Vágólapra másolva!

Kövér László házelnök aláírta, egyúttal

aláírásra továbbküldésre Áder János köztársasági elnöknek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénymódosítást,

amely lehetővé teszi, hogy az összesen mintegy 250 milliárd forintot kezelő jegybanki alapítványok pénzfelhasználása korlátozottan legyen nyilvános.

Vasárnap aláírta a házelnök a törvényt és továbbküldte az államfőnek Forrás: Origo

Az Országgyűlés ebben a körben arra hivatkozva korlátozta a közérdekű adatigénylés lehetőségét, hogy az MNB alapítványainál az alapító által juttatott vagyon - az elfogadott törvényjavaslat indoklása szerint - elveszíti közvagyon jellegét.

Korábban a házelnök azt mondta - ellentétben a törvénnyel -, hogy közpénzről van szó Fotó: Marton Szilvia - Origo

Kövér László lépése ugyanakkor abból a szempontból mindenképpen érdekes, hogy nemrég, a törvény elfogadása után éppen ő volt az, aki vezető fideszes politikusként úgy nyilatkozott, hogy közpénznek tekinthetők az MNB alapítványai által kezelt források.

- válaszolta az Országgyűlés fideszes elnöke a Magyar Katolikus Rádiónak adott interjúban arra a kérdésre, hogy egy jegybank által létrehozott alapítványban lévő pénz közpénz, vagy sem.

Ádernak üzenhetett Lázár?

Az MNB-s törvénymódosítás szóba került a szokásos csütörtöki Kormányinfón is. Mint arról az Origo is beszámolt, ezen Lázár János úgy fogalmazott, a parlament hozott ugyan egy döntést az MNB alapítványainak ügyében, ezek után még több dolog is történhet.

Lázár János szerint az ügy még nincs lezárva Fotó: Polyák Attila - Origo

Lehet, hogy a parlament le akarta zárni a vitát, de ebben az ügyben még nincsen pont - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta, hogy

az átlagnál nagyobb tisztelője az államfőnek",

így nem kommentálja, nem bocsátkozik jóslatokba arról, hogyan dönthet MNB-ügyben Áder.