Feloldották a magyar-horvát határzárat

Röszke, 2015. szeptember 14. Katonák építik az ideiglenes biztonsági határzárat Röszke határában, a magyar-szerb határon, a Horgos-Röszke vasútvonal átjárójánál 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A belügyminiszter döntött a magyar–horvát határon lévő részleges határzár feloldásáról.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor döntése szerint 2016. március 7-én 12.00 órától hatályát vesztette a magyar–horvát határon korábban elrendelt részleges határzár. A Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendelet nem részletezi, hogy a határzár feloldása egyben a határkerítés megszüntetését is jelenti-e.

Korábbi felvétel Forrás: MTI/Mohai Balázs

Újra megnyitnak három vasúti átkelőt Horvátország és Magyarország között – jelentette be Vlaho Orepic horvát és Pintér Sándor magyar belügyminiszter hétfőn, Budapesten. A Murakeresztúr-Kotoriba (Kotor), a Gyékényes-Koprivnica (Kapronca) és a Magyarbóly-Beli Manastir (Pélmonostor) vasúti átkelőt nyitják meg újra, korábban mindegyiket a migránsválság nyomán zárták be. Mindkét belügyminiszter úgy vélekedett, hogy a vasúti határátkelők újbóli megnyitása a két ország közötti belügyi kapcsolatok javulását is jelenti.

Legutóbb február 21-én rendeltek el 30 napos határzárat a magyar–horvát határszakaszra, és tiltották meg a közlekedést három magyar–horvát vasúti határátkelőhelyen.