Hende már fizetett, de perel

Hende Csaba Honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a kerítés építés sajtótájékoztatón. 2015 07.16  Mórahalom külterületén, ahol 150 méteres tesztkerítést állít a honvédség a menekült áradat megállítására.
Hende Csaba Honvédelmi miniszter, a kerítés építés sajtótájékoztatón. 2015 07.16 Mórahalom külterületén, ahol 150 méteres tesztkerítést állít a honvédség a menekült áradat megállítására.
Vágólapra másolva!
Összesen 177 ezer forint perköltséggel tartozik a Nyugat.hu portálnak Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, miután egy általa elvesztett perben a perköltség megfizetésére kötelezte a Győri Ítélőtábla. Hende nem fizetett, az újság ezért végrehajtót küldött rá. A volt miniszter az Origóval közölte: a végrehajtónak közben fizetett, de a Kúriához fordul, mert megsértették a jó hírnevét. 
Vágólapra másolva!

Bírósági végrehajtási eljárást indított a Nyugat.hu Hende Csaba ellen. Az ügy előzménye, hogy a volt honvédelmi miniszter beperelte az újságot egy neki nem tetsző írás miatt, de vesztett, és a Győri Ítélőtábla jogerős végzése szerint 177 ezer forint perköltséget kellene megfizetnie, de nem tette.

Nem tetszett a tudósítás

Hende azért perelt, mert a portál 2013-ban tudósított egy MSZP-s tájékoztatóról, amin elhangzott, hogy a trafikpályázatok elbírálása kézi vezérléssel történt, és a végső döntést helyben Hende hozta. A tudósítás alatt a portál közölte a Fidesz tiltakozó közleményét is, ám Hende becsületsértésért perelt.

Hende Csaba volt honvédelmi miniszter nem fizet a Nyugat.hu-nak Fotó: Polyák Attila - Origo

A Győri Ítélőtábla végül tavaly év végén másodfokon kimondta, hogy a Nyugat.hu nem sértette meg Hende személyiségi jogait. A szóbeli indokolás szerint

a portál tájékoztatása a sajtótörvénynek megfelelt, objektív, szövegszerű, korrekt, bemutatta Hende álláspontját, emiatt pedig nem jogellenes.

Az Ítélőtábla Hendét az összesen 177 ezer forint első- és másodfokú perköltség megfizetésére kötelezte. Mivel a jogerős döntés után Hende nem fizetett, fizetési felszólítást küldtek neki, amit átvett, de újfent nem fizetett. Ez után fordultak végrehajtóhoz.

Hende már fizetett, de perel

Az Origo írt Hendének, hogy megtudja, miért nem fizetett. A volt miniszter azt válaszolta,

a jogerősen megítélt perköltséget a végrehajtó számlájára megfizette, de az ítélet megállapításával nem ért egyet,

ezért felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához. Megjegyezte: ha ennek helyt ad a Kúria, akkor "a perköltség természetesen visszajár".

Hende Csaba még honvédelmi miniszterként Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ügy hátteréről Hende elárulta, hogy bár a Nyugat.hu által emlegetett perben a portál a bíróság szerint valóban jogszerűen járt el, amikor az MSZP-s Czeglédy Csaba "rágalmait" közölte, ám egyúttal "a szóban forgó ügyben

amely valótlan tényállítás jó hírnevem sérelmét okozta."

A bíróság megítélése szerint 0 folytatta Hende – Czeglédy mindezt "az MSZP képviselőjeként tette, ezért a bíróság az MSZP-t marasztalta el a sérelmemre elkövetett jó hírnév megsértése miatt.

és nem fizette meg a javamra megítélt perköltséget sem."

Hende Csaba nyilatkozatára reagált az Origónak az említett Czeglédy Csaba, aki szerint a volt miniszter "nem fejtette ki az igazság minden részletét." Azt mondta, még a Veszprémi Törvényszéken folyt elsőfokon a per,

amikor Hende érzékelte, hogy vesztésre áll vele szemben, elállt a keresetétől, és inkább perbe vonta az MSZP-t.

"Tehát egyáltalán nem állapította meg felelősségemet a bíróság, már csak azért sem, mert Hende nem merte velem szemben végigvinni a pert" - mondta.

Hende készpénzre váltott

Vagyonnyilatkozata szerint egyébként Hende Csabának volt honnan összeszednie a 177 ezer forintot. Mint arról az Origo beszámolt, miniszteri posztjáról való lemondásakor, tavaly októberben leadott vagyonnyilatkozata szerint Hende Csaba

készpénzre váltotta azt a 10,3 millió forint névértékű államkötvényét,

amit tavaly februárban leadott nyilatkozata szerint édesapja hagyatékából örökölt. Ezzel az év elejei 20,5 millió forintról pénzintézeti számlakövetelése 35,9 millióra nőtt.

A növekedéshez minden bizonnyal hozzájárult a lemondásig folyósított havi bruttó 1,1 milliós miniszteri fizetés mellett az is, hogy nyilatkozata szerint

havi 70 ezer forint pluszbevételre tesz szert ingatlan-bérbeadásból.

Ingatlanból Hendének kettő is van: egy szombathelyi 130 négyzetméteres ház és egy 40 négyzetméteres ház Velemben.