Szlovákiából segítenének szégyenbe hozni Orbánékat

aláírásgyűjtés, menekültkvóta
Tatabánya, 2015. november 7. Egy támogató aláírja a kötelező betelepítési kvóta elleni, Védjük meg az országot! című, a Fidesz kezdeményezte petíciót Tatabányán, a Kond vezér utcai piacnál 2015. november 7-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Balga javaslatnak tartja a KDNP ötletére bevezetett vasárnapi boltzárat egy Szlovákiában élő magyar férfi, aki szívesen segítene összegyűjteni az NVI-s botrányban elhíresült Erdősi Lászlónénak a boltzáras népszavazásához szükséges 200 ezer aláírást. A célja, hogy megtartsák a referendumot, mert azon eltörölnék a boltzárat, amivel amúgy Szlovákiában is próbálkoztak, de hiába.
Vágólapra másolva!

Nem várt helyről ajánlottak fel segítséget Erdősi Lászlónénak, hogy összegyűjtse az MSZP-t megelőző boltzáras népszavazási kezdeményezéséhez szükséges 200 ezer aláírást. Ám ezt az exfideszes polgármester felesége aligha akarja, hacsak nem célja kellemetlenséget okozni a kormánynak.

Szlovákiából érkezne a segítség

Szeretnék segíteni Erdősinének a 200 ezer támogatói aláírás megszerzésében, hogy valóban meg is történjen a népszavazás - írta az Origo egyik olvasója, Németh László Szlovákiából. Felvettük vele a kapcsolatot, és

elmagyaráztuk neki, hogy segíteni nem is olyan egyszerű:

aláírásokat csak Erdősiné, illetve az általa megbízott személyek gyűjthetik be.

Legutóbb a Fidesz szervezett - tét nélküli - aláírásgyűjtést a betelepítési kvóta ellen, később a népszavazási kezdeményezést is benyújtotta a kormány, úgyhogy újra gyűjthetik a szignókat Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Emiatt nem lehet csak úgy aláírást gyűjteni, tehát bárki, akármennyire is segíteni szeretne, saját elhatározásából nem teheti ezt meg.

Mindenképp kell egyeztetni az adott népszavazási kérdés beadványozójával, ebben az esetben Erdősi Lászlónéval. Ő pedig nem túl közlékeny: az Origo többször próbálkozott nála: telefonon és személyesen is.

Gyűjthetne a határon túl is

Németh László egyébként akár Szlovákiában is gyűjthetne támogató aláírásokat Erdősiné kezdeményezése mellett, hiszen a referendum kiírását nemcsak magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok támogathatják, hanem olyan, kettős állampolgárságú külhoni magyarok is, akik jogosultak lennének majd szavazni a tervezett népszavazáson. Erre pedig minden olyan, külhoni kettős állampolgár jogosult, aki a 2014-es parlamenti választásra is előzetesen regisztrált már - ez a regisztráció még most érvényes. Mint arról az Origo beszámolt, így a várható referendumon az a 195 338 ember is élhet majd az állampolgári jogával, aki korábban regisztrált a levélszavazásra.

Aláírásokat gyűjteni tehát csak olyan, hitelesített nyomtatványon lehet, amit Erdősiné vesz át a Nemzeti Választási Irodától.

Egy-egy ívet adhat persze bármely segítőjének, és ha megegyeztek ebben, akkor a segítő azon gyűjthet neki aláírást,

amit Erdősinének kell átadnia, mert csak ő viheti be majd a Nemzeti Választási Bizottsághoz, hogy leadja.

Nem a téma a fontos, a demokrácia

Miután az Origo felvette a kapcsolatot Németh Lászlóval, kiderült, hogy ő legkevésbé sem a vasárnapi boltzár támogatója, szemben a kezdeményező Erdősinével, valójában a férfit nem is érdekli ez a népszavazási téma.

- mondta Németh László. Úgy vélte, ha összejönne a megfelelő számú aláírás Erdősiné kezdeményezéséhez, akkor ki kellene írni a népszavazást, és "az igen nagy öngól lehetne a Fidesznek".

Fordítva sülhet el a népszavazás

Nincs egyedül azzal a véleményével Németh László, hogy egy érvényes és eredményes referendum ártana a Fidesznek. Az Origo beszámolt arról, hogy a felmérések szerint csúnyán megbukna a boltzár, ami súlyos presztízsveszteség lenne nemcsak az ötletadó KDNP-nek, de a Fidesznek és a kormánynak is.

Már a boltzár tavaly március 15-i bevezetésekor sem mindenki örült Forrás: Origo

Tegyük fel, hogy Erdősiné összegyűjti a 200 ezer érvényes aláírást, és kiírják a népszavazást az alábbi kérdésben:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"

Nemrég feltettük ezt a kérdést olvasóinknak, és a nem reprezentatív felmérés eredménye szerint az Origo-olvasók 84 százaléka nemet mondana Erdősiné kérdésére, vagyis nem tartaná fenn a vasárnapi boltzár intézményét.

Így szavaznának Erdősi Lászlóné kérdéséről az Origo olvasói Forrás: Origo

Ez a boltzárat elutasító attitűd nemcsak az Origo olvasóira jellemző, hanem a társadalom egészére is. Tavaly tavasszal többségben voltak a boltzár támogatói, pár hónappal később viszont, május végén már a kormánypárti szavazók sem örültek neki, hogy zárva vannak az üzletek a hét utolsó napján – derült ki a Medián felméréséből.

Orbán Viktor szavaz a legutóbbi - helyi - népszavazáson, amikor a Normafa volt a téma Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hasonló, a vasárnapi boltzár eltörlését az Országgyűléstől kikényszerítő eredményt hozna egyébként az is, ha az NVB által át nem engedett MSZP-s kérdést bocsátanák szavazásra. Az Origo olvasói ezen az Erdősinéével szinte megegyező arányban - 85 százalék - mondanának igent. Vagyis az eredmény ugyanaz.

Balga javaslat volt a KDNP-től

A vasárnapi boltzár elvette az emberektől a választási lehetőséget - állapította meg Németh László, aki már csak ezért sem támogatója a vasárnapi pihenőnap néven befutott döntésnek. A KDNP javaslatát balgának nevezte, mondván: ettől nem megy több ember vasárnap templomba.

A plázázók nem lesznek többet a családjukkal, mert a plázába is együtt mentek. Akik nem jártak a természetbe, azok ezek után se járnak.

Maximum többet lesznek otthon bezárva a négy fal között" - tette hozzá. Emlékeztetett, Szlovákiában is próbálkoztak a vasárnapi boltzárral - sikertelenül. "Nem ment át. Annyi szigorítást viszont elértek, hogy a nagy ünnepeken korlátozták a nyitvatartást."

- utalt a férfi arra is, hogy amióta bevezették Magyarországon a boltzárat, a határ menti szlovák boltokban nőtt a forgalom.

Gusztustalan volt a balhé

Az MSZP-t a boltzáras népszavazásban megelőző exfideszes polgármester felesége, Erdősi Lászlóné akciója nemcsak Magyarországon borzolta a kedélyeket. Németh László is hallott az MSZP-s Nyakó Istvánt megelőző kopaszokról, amit utóbb a Nemzeti Választási Bizottság is bírált, majd a Kúria is aggályosnak mondott - igaz, mindkét testület csak részben adott igazat Nyakónak.

Az MSZP-s Nyakó István kopaszok gyűrűjében a Nemzeti Választási Iroda aulájában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Németh László szerint az MSZP által csak "fekete keddként" emlegetett nap "nagyon gusztustalan dolog" volt, ami "rendesen meg lett szervezve". Arra az Origo által már feltett kérdésre, miszerint kik szervezhették a kopaszokat, a szlovákiai magyar férfi úgy válaszolt: "a néni biztos nem". Szerinte "az erős emberek" sem csak úgy maguktól voltak ott a Nemzeti Választási Iroda épületében.

Kúria: Nem volt akarategység

Az Origo beszámolt arról, hogy bár van olyan bizonyíték, ami erősíti a gyanút, a Kúria nem látott alapot arra, hogy a legutóbbi boltzáras népszavazási roham idején a NVI-nél megjelent Erdősi Lászlóné és az őt segítő kopasz férfiak csoportja "szándék- és akarategységben" tevékenykedett volna, hogy megelőzhessék az MSZP-t a referendumkérdés beadásával.

Ott egy mappa Forrás: Origo

Pedig - ahogy az az Origo fotóriporterének a sajtót bejárt képe alapján kiderült - a Nyakót akadályozó kopaszoknál különféle mappákban azonos dokumentum volt. Ez az irat Erdősiné népszavazási kezdeményezése volt. Az Origo is megírta, az ellenfényben látszik az egyikben lévő irat. Nehezen ugyan, de kiolvasható a beadványozónak az NVI honlapjáról már ismert neve mellett a lakcíme is.

Hiába érvelt az MSZP-s

Erre a tényre Nyakó is felhívta a figyelmet az Origo birtokába került panaszában. Éppen a fenti, az Origo fotóriportere által készített képek és a panaszához csatolt Origo-cikk alapján azt írta a Kúriának, hogy "mindezen felvételek alapján egyértelmű Erdősi Lászlóné, valamint az ismeretlen személyazonosságú emberek összejátszása".

Ugyanaz a mappa közelebbről Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nyakó idézte cikkünk megállapítását, miszerint "feltűnő érdekesség, hogy a Nemzeti Választási Iroda aulájában megjelent kopaszok többségénél az Origo tudósítója különböző színű mappákat látott (...), ez alapján nem kizárt, hogy

a férfiak arra az eshetőségre biztosították be magukat, hogy bármelyikük is jusson elsőként az érkeztetőgéphez (...), elsőként nyújtson be népszavazási kezdeményezést

a vasárnapi boltzár ügyében, kéznél legyen nála a megfelelő formanyomtatvány".

Hogy nem vették észre?

Megkérdeztük a Kúriát, miért nem vette figyelembe a fenti tényeket és összefüggéseket a bírói tanács. Válaszuk szerint ők azokból a dokumentumokból dolgoztak, amit megkaptak a választási szervektől és Nyakótól. Válaszukból kiolvasható, hogy

sajtóhírekkel nem foglalkoztak, hiába volt a döntésük idején közismert, hogy a kopaszok Erdősiné beadványával érkeztek,

hiszen ez alapján azonosította a sajtó az asszonyt. Csakhogy Nyakó panaszában ugyanúgy szerepelt az Origónak a fenti gyanút erősítő fotója.

Jól látszik, hogy az egyik kopasz férfinál Erdősiné beadványa volt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ráadásul az MSZP-s beadványozó is kiemelte a Kúriának küldött panaszában, hogy

Erősinénél egyáltalán nem volt mappa, irat, és bár ő érkezett legkésőbb, nyugodtan ült, a legtávolabb az érkeztetőbélyegzőtől.

Nyakó a panaszában egyértelműen fogalmazott: "Az origo.hu buktatta le a kopaszokat. A felvételen látszik, hogy az ajtóban álló kopasz mappájában csak és kizárólag Erdősiné érkeztető papírja van." Ez szerinte alátámasztja, hogy

Nyakó a rendőrségben bízik

Nyakó István a Kúria döntése ellen további jogorvoslattal ugyan nem élhet, de mint az Origónak elmondta, a március 16-i határidő előtt felülvizsgálati kérelmekkel fordul a Kúriához az ő népszavazási kezdeményezését elutasító, Erdősinéét pedig átengedő NVB-határozatok ellen. Az Origo is megírta: az NVB 7:5 arányban hitelesítette Erdősiné kérdését – leszavazva Patyi András elnököt is.

Nyakó István szocialista politikus a rendőrségen tett feljelentést, meg is hallgatták tanúként Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Emellett a szocialista politikus a rendőrségben is bízik, hiszen feljelentést tett az NVI-nél történtek miatt. Amúgy nemcsak ő, hiszen mintegy 20 feljelentés érkezett az ügyészséghez a témában. Nyakót hétfőn hallgatta meg tanúként az ügyben a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni főosztálya.