Az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálja a népszavazós incidenst

Erdősi Lászlóné, Erdösi
Budapest, 2016. február 23. Az Erdösi Lászlóné magánszemély (b) vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdésének benyújtásában segédkező férfi (j) távozik a Nemzeti Választási Iroda épületéből 2016. február 23-án, miután megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége. A Kúria délelőtt megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát, így új kérdést lehetett nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálja a Nemzeti Választási Irodánál február 23-án történt népszavazós tolakodást.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indít az Allkotmányvédelmi Hivatal (AH) a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történt népszavazós tömegjelenet miatt - mondta Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.

Nemzetbiztosnági ügy

Molnár Zsolt mellett Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja is hangsúlyozta, hogy

Leszögezték: az ügyben - amelyben több mint húsz feljelentés érkezett a hatóságokhoz - az egész társadalom válaszokat vár.

Fizetett verőlegényeket vetettek be

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja és Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke is elítélte az NVI-nél történteket. Mirkóczki Ádám kitért arra is, hogy "egyesek" a Jobbikhoz akarják kötni a fideszes "Kubatov Gábor fizetett verőlegényeit". Németh Szilárd ezt a kijelentést a jobbikos képviselő üldözési mániájának tulajdonította, hozzátéve: Kubatov Gábor már nyilatkozott ebben az ügyben.

Erdősiné a helyszínen nem fedte fel a kilétét Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Exfideszes polgármester felesége

Egyenbeadványokkal érkeztek kopasz, kigyúrt férfiak aznap a Nemzeti Választási Iroda épületébe, és ezek, a mappákba bekészített népszavazási kezdeményezések segítettek kideríteni, ki is valójában a titokzatos, ősz hajú nő, aki beelőzte Nyakó István MSZP-s politikust. Az áttetsző mappát és annak tartalmát az Origo fotósa kapta lencsevégre.

A helyszínen hallgatásba burkolózó Erdősi Lászlóné a Pest megyei Herceghalom exfideszes, jelenleg független polgármesterének felesége.

Az ominózus mappa Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mit csinál az AH?

A hivatal honlapján fellelhető bemutatkozás szerint, a szervezet működésének középpontjában a Magyarország szuverenitását, alkotmányos rendjét, társadalmi és gazdasági stabilitását veszélyeztető törekvésekkel szembeni eredményes fellépés áll. Feladatkörei közé tartozik többek között a kémelhárítás, az alkotmány védelme és nemzetbiztonsági ellenőrzések.