Ezer ággyal védjük Európát

kamion
Ezer tábori ággyal segítik az athétni katasztrófavédelmet
Vágólapra másolva!
Ezer ágyat kap Görögország a magyar katasztrófavédelemtől. Nem ez az első alkalom, hogy a kormány adománnyal segít a menekültválsággal küzdő EU-tagállamoknak.
Vágólapra másolva!

Ezer tábori ágyat küld a katasztrófavédelem Görögországba, hogy a menekültek elhelyezésében segítsen.

Athénba tart

Az összecsukható ágyakkal megrakott kamion péntek délelőtt indult útnak Budapestről, hogy Románián és Bulgárián keresztül megérkezzen Athénba.

Ezer tábori ággyal segítik az athéni katasztrófavédelmet Forrás: Origo

Az adomány összértéke eléri az 52 ezer eurót - mondta el az Origónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Ágy, ruha, pormaszk

Mukics Dániel hozzátette, nem ez az első alkalom, hogy kormányzati jóváhagyással segítenek a menekültválságban érintett országoknak: az EU segélyrendszerén keresztül 2015 szeptembere óta

Magyarország 1000 tábori ágyat, 1500 védőruhát, 6000 védőmaszkot, valamint 78 fűthető katonai sátrat küldött Szlovéniának, és 100 ezer pormaszkkal segítették a szerbiai hatóságokat.

Katasztrófa fenyeget

Görögországban humanitárius katasztrófa fenyeget, mióta hivatalosan lezárták a nyugat-balkáni migrációs útvonalat és a görög–macedón határt.

Naponta több ezer ember is érkezhet török tengeri csempészútvonalakon az Égei-tenger keleti felén található görög szigetekre, és túlterhelt Leszbosz, a balkáni menekültútvonal első görög állomása is.

A reménytelenség határátkelője

A macedón–görög átkelő lezárása után több mint tízezer menekült torlódott fel a görög határfaluban, Idomeniben.

Tömegjelenet a görög–macedón határon, gyakoriak a konfliktusok, áttörési kísérletek a határfalunál Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A kibírhatatlan állapotok és a feszült várakozás miatt minden nap lázadással fenyeget – a kétségbeesett tömeget nem egyszer csak könnygáz és gumibot tartja vissza a határkerítés áttörésétől.