A kegyvesztett milliárdos beperli az V. kerületet

Juhász Péter V. kerületi polgármester-jelölt ad interjút
Juhász Péter V. kerületi polgármester-jelölt ad interjút 2014. szeptember 23-án
Vágólapra másolva!
Nem érti Csipak Péter cége, hogy miért bontott szerződést velük az V. kerület, mikor ők sokat költöttek a Fashion Streetre, és betartották a megállapodást. A milliárdos vállalkozó cége arra reagált, hogy felbontották az 50 évre kötött közterület-használati szerződésüket. A körülmények kísértetiesen hasonlítanak a főváros és Simicska Lajos cége közti csatához. 
Vágólapra másolva!

Hivatalosan nem kapott tájékoztatást a Csipak Péter milliárdos ingatlanfejlesztő vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég, hogy az V. kerületi önkormányzat zárt ülésen váratlanul felmondta a belvárosi Fashion Street 2058-ig szóló közterület-használati megállapodását a vállalkozással.

Ezt az Immobilia Zrt. arra reagálva közölte az Origóval, hogy elsőként adtunk hírt arról:

újabb milliárdos lett kegyvesztett a Fideszben,

miután az V. kerületi képviselő-testület csütörtöki, zárt ülésén felbontották az Immobilia Zrt.-vel a Fashion Streetre kötött közterület-használati szerződést.

Megdöbbentek a lépésen

Az Immobilia Zrt. a közlése szerint "az első naptól kezdve kiemelten odafigyelt arra, hogy a megállapodás valamennyi pontját betartsa és betartassa, ezért ha a hírek valósnak bizonyulnak, úgy azt természetesen megvizsgáljuk, és a szükséges jogi lépéseket megtesszük."

Csipak Péter - újabb milliárdos vállalkozó lett kegyvesztett a Fidesznél Forrás: MTI/Nagy Lajos

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a döntés lényege, hogy az önkormányzat

felbontja a még Rogán Antal miniszter polgármestersége idején, 2008-ban 50 évre kötött, 2058. október 31-ig szóló szerződést a

Csipak érdekeltségébe tartozó, ciprusi hátterű Immobilia Zrt.-vel.

Ennek előzménye volt, hogy az egyébként az önkormányzattal már 1995 óta kapcsolatban álló Csipak Péter cége - a helyi szállodákkal - saját forrásból felújíttatta a Deák Ferenc utcának a Vörösmarty tértől a Deák Ferenc térig húzódó szakaszát, beleértve az útburkolatot és a házak homlokzatát is.

Az építészszakmában is példaértékűként emlegetett, információink szerint az Immobilia Zrt. részéről több százmillió forintos befektetéssel megvalósított rekonstrukcióért cserébe az önkormányzat átengedte a cégnek a Deák Ferenc utca mintegy 500 négyzetméteres felületét.

Ezt a közterületet Csipakék kizárólagosan és saját elképzeléseik szerint hasznosíthatták,

miközben az utcába világhírű cégek üzleteit költöztették, létrehozva a Fashion Streetet. A közterület-használatért Csipakék fizettek az önkormányzatnak: az első néhány, kedvezményes év után évi mintegy 50 milliót.

Rengeteg pénzt költöttek rá

A cég reagálásában ugyancsak kiemelte a most felbontott megállapodásuk előzményeként 2005-ben indult Fashion Street beruházást. Mint írták, az önkormányzatnak nem volt elég forrása az évtizedek óta elhanyagolt történelmi belvárosi sétálóutca és környezetének felújítására.

Csipak Péter, Deák Ferenc utca Forrás: Immobilia Zrt.

A világörökségi zóna pufferterületéhez tartozó Deák Ferenc utcában több mint egymilliárd forintos felújítás részeként teljesen megújult a sétálóutca burkolata, az Immobilia Zrt. pedig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal iránymutatásai alapján saját forrásból felújította öt társasházi épület teljes homlokzatát, köztük két műemlékvédett épületét is - írták.

A beruházás részeként:

  • egyedi gránitburkolatot kapott a Deák Ferenc utca,
  • kicserélték a teljes közvilágítást, a közműveket és utcabútorzatot,
  • létrehozták Budapest belvárosának első tematikus sétálóutcáját.

A 2008-ban kötött, most felbontott, 50 évre szóló megállapodás alapján az Immobilia Zrt. állítása szerint az elmúlt 8 évben

százmilliós nagyságrendben a mindenkor hatályos közterület-használati díjakat megfizette.

Az Immobilia Zrt. 2008 óta a saját költségén gondoskodik az önkormányzat tulajdonában álló közterület napi takarításáról, a környezet rendszeres karbantartásáról, folyamatos felújításáról - tették hozzá. Fejlesztenek is: legutóbb a karácsonyi díszvilágítást újították meg 70 millió forint értékben.

Ez a Deák Ferenc utcai épület is megújult Forrás: Immobilia Zrt.

Akárhogy is,

a kerületi döntéssel egy korszak zárul le az önkormányzat történetében, hiszen a milliárdos vállalkozóval 20 éves üzleti kapcsolat szakad meg.

Az ő cége üzemeltette például 2009-ig a fizető parkolást a kerületben, és számos - eddig meg nem valósult - ingatlanfejlesztést is tervezett a kerületben, mint például a Zeppelin-ház.

Nem teljes körű tájékoztatás

Az előterjesztést végül megszavazta a képviselő-testület kormánypárti többsége, és velük szavazott az LMP képviselője is. Nem nyomott gombot viszont az MSZP-s Steiner Pál. A szocialista politikus, a városrész volt polgármestere megjegyezte: az előterjesztéshez nem kaptak teljes körű tájékoztatást, és nem tartja kizártnak, hogy

a budapesti Kormányhivatalhoz fordul a döntés megsemmisítését kérve.

Megjegyezte, ha a cél a Fashion Streeten a "zsibvásár" megszüntetése, akkor viszont szüntessék meg az ugyanilyen zsibvásárokat a Váci utca déli szakaszán és a Bazilikánál is.

Steinerhez hasonlóan nem szavazott az előterjesztésről szóló döntésnél Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője sem, mert mint az Origónak elmondta, erre két jó oka is volt.

Nem akart részt venni egy fideszes belháborúban,

ráadásul arról sem győzték meg, hogy jogszerű volt-e szerződésbontás - ha nem, akkor milliárdos kártérítés is lehet az ügyből.

T-58/2016 sz. titkos javaslat

A döntés hátteréről érdeklődve kerestük az ügyben az önkormányzatot is. Ott csupán annyit közöltek, hogy "a testületi ülés jegyzőkönyvének leírása folyamatban van, annak aláírását követően a testület

A Csipak-céggel való szakításról szóló előterjesztésnek amúgy csak a címe volt nyilvános, bár ez sem túl sokatmondó: "T-58/2016 számú előterjesztés, döntés közterület-használat tárgyában". A javaslat benyújtója Böröcz László Fidesz-KDNP-s alpolgármester volt.