Egy órán belül kórházba ért a beteg, nem tudták megmenteni

2016.03.14. 09:50

Több mint négy óra elteltével került csak a műtőbe egy életveszélyes állapotban lévő beteg Budapesten, mert a mentők nem találtak neki ügyeletes kórházat – állítja a Népszabadság. Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója szerint azonban a nő a segélyhívás után egy órával már megérkezett az őt átvevő kórházba. 

Négy órába telt, mire a műtőbe került egy 37 éves külföldi nő, aki egy fővárosi utcán esett össze a múlt héten. Addigra azonban már hiába küzdöttek az életéért, nem tudták megmenteni – írta a Nol.hu.

Agyvérzésre gyanakodtak

A nő a Böszörményi út egyik irodaháza előtt esett össze délután fél háromkor. A kiérkező mentők agyvérzésre gyanakodtak, ezért először a legközelebbi kórház, a Szent Imre sürgősségi ügyeletét értesítették érkezésükről, de az ügyeletes orvos azzal utasította vissza őket, hogy stroke esetén a legnagyobb esély a gyógyulásra egy szakcentrumban lenne, ebben az esetben pedig a Szent János Kórház a területi ellátó. 

A Szent Imre Kórházba már el sem tudták szállítani a beteget. Képünk illusztráció.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A lap szerint a Jánosban azzal utasították el a beteget, hogy nincs szabad ágy, ezért a mentők a Szent Margit Kórházba vitték, ott viszont az ügyeletes orvos nem akarta átvenni, mert nem volt neurológus szakorvosa, és elkezdett telefonálgatni. Négy óra kilenc perckor a Szent Imre jelezte, hogy átvihetik hozzájuk a beteget, de addigra a nőnek leállt a keringése,  és nem volt szállítható állapotban. Negyven percig élesztették újra, majd az is kiderült, hogy nem stroke-ja van, hanem folyadékot találtak a hasában. A nő végül fél hétkor került műtőbe, hogy a hasában elrepedt főütőeret megstoppolják. Bár a beavatkozás sikerült, a beteg később a kórházban meghalt. 

A mentők tagadnak

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója közleményében ugyanakkor azt írta, hogy a cikk valótlanságot állít. Győrfi Pál szerint a beteget a mentők a szükséges helyszíni ellátás után egyenesen az őt felvevő gyógyintézetbe szállították. A segélyhívás 14.32-kor érkezett, a beteg a helyszíni beavatkozások után 15.30-kor megérkezett az átvevő kórházba. 

"A mentők a helyszínen és később a kórházi személyzettel együtt is elszántan harcoltak a beteg megmentéséért" – írta. 

Kicsi volt az esély

A Népszabadságnak több orvos is azt nyilatkozta, hogy aortarepedés esetén az életben maradás esélye nagyon csekély,  talán akkor lehetett volna megmenteni a nő életét, ha a Városmajor utcai érklinikán, műtét közben szakad át a verőere.