Orbán nem kér bocsánatot: azt hitte, vicc a tanárok ultimátuma

Orbán évértékelő Orbán évértékelő
Évértékelő beszédet mond Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban. A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője. 2016.02.28.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor azt hitte, hogy a március 15-i ellenzéki tüntetés egyik fő követelése csak vicc, ezért nem kér bocsánatot a közoktatás állapotáért, ahogy azt Pukli István kérte tőle. A kormányfőt a sztrájk sem érdekli, ő legalábbis nem tart munkabeszüntetést - ígérte.
Vágólapra másolva!

"Én úgy vettem, hogy ez egy tréfa" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben a Népszabadság kérdésére, hogy bocsánatot kér-e a közoktatás állapotáért, ahogy azt a március 15-i ellenzéki tüntetés egyik szónoka, Pukli István, a pedagógusdemonstrációk ismert arca kérte tőle.

Orbán Viktor azt hitte, viccelődnek a tüntetők Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Olyan viccesen hangzott az egész" - mondta a parlamenti folyóson a kormányfő, aki arra a felvetésre, hogy ha nem kér bocsánatot, akkor sztrájk lesz, illetve polgári engedetlenségi mozgalom indul, azt mondta: "én jövök dolgozni".

Ultimátumot adtak

Mint arról az Origo is beszámolt, a március 15-i ellenzéki tüntetésen felszólaló Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója ultimátumot adott a kormányfőnek és a köztársasági elnöknek. Amíg bárkit megalázhatnak, addig nem lehet szó megegyezésről - érvelt.

Pukli István március 15-én, a Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért rendezvényen Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha Orbán Viktor és Áder János március 23-ig nem kérnek bocsánatot a megfélemlített emberektől, akkor Pukli közlése szerint március 30-án egyórás munkabeszüntetésre szólítják fel az embereket - hangzott el a demonstráción.

- mondta az igazgató.

Csak egyetérteni lehet

Ma Magyarországon nem lehet sztrájkolni, mert a hatalom úgy változtatta meg a szabályokat, hogy csak egyetérteni lehet, ez a demokrácia megcsúfolása - állapította meg a tüntetésen az igazgató.

Polgári engedetlenséget követünk el, ha sztrájkolunk. Milyen törvény az, amely a hatalmat védi az emberekkel szemben?

- kérdezte.

Fidesz: Ez bolsevik diktátum

Míg Orbán Viktor viccnek értette Pukli István követelését, addig a Fidesz egyik alelnöke, Németh Szilárd komolyan vette, és a 168 Órának nyilatkozva "bolsevik diktátumnak" nevezte a tanárok ultimátumát. Azt is mondta, "sorolhatnánk a felbujtókat, akik nagyon is kötődnek a pártpolitikához".

Németh Szilárd bolsevik diktátumnak tartja a tanárok ultimátumát Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Már az egész ló kilóg! Semmi köze sincs se az iskolához, se a közneveléshez, se a pedagógiához. Nyílt politikai zsarolás, igazi bolsevik diktátum. Ennek hallatán még Lukács György vagy Szamuely is megnyalná mind a tíz ujját” - mondta Németh Szilárd.

Kósa: miért is kérjen bocsánatot?

Foglalkozott a tanárok tüntetésével és az ott megfogalmazott követelésekkel a Fidesz frakcióvezetője is a Parlamentben.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető abszurdnak ítélte a dolgot Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kósa Lajos napirend előtti felszólalásában abszurdnak ítélte, hogy a pedagógustüntetés szerinte "bejelentkezett a politikai mezőbe".

- tette fel a kérdést.