Illés: A Városliget lehet a budapesti Taksim tér

Illés Zoltán TOP
Vágólapra másolva!
Megverhetnek minket, legyőzhetnek minket, de azzal a hatalom jár rosszul - mondta az Origónak a Fidesz környezetpolitikusa. Szerinte akkora tiltakozás kezdődhet, mint Isztambulban 2013-ban.
Vágólapra másolva!

Rosszul teszi a kormány, ha nem környezetvédelmi szakmai szempontok szerint dönt a Városliget fáinak sorsáról - mondta az Origónak Illés Zoltán, a Fidesz környezetpolitikusa. Az egykori államtitkár szerint a favágás megakadályozásával időt nyertek arra, hogy többezres tiltakozó megmozdulásokat szervezzenek a fák védelmében a ligetbe.

Ez lehet a budapesti Taksim tér -

mondta a politikus. A párhuzam szerinte azért jó, mert Isztambulban is egy belvárosi park átalakítása, a fák kivágása miatt kezdődött tiltakozás 2013 tavaszán. A tiltakozási hullám később átterjedt más városokra is, kormányellenes tüntetők vonultak az utcára egész Törökországban.

Illés Zoltán szerint Budapesten ismétlődhetnek meg az isztambuli események Forrás: Dudás Szabolcs - Origo

Támogató telefonokat is kapott

"Hiszek abban, hogy a hatalom, a kormányunk végül belátja: nem szabad bántani a Városligetet" - mondta. Szerinte az is elképzelhető, hogy végül máshol találnak helyet a múzeumoknak, kulturális intézményeknek.

- mondta Illés Zoltán.

A Fidesz parlamenti frakciójának sajtóosztálya tegnap a közleményében azt írta a városligeti favágás megakadályozásáról, hogy "a baloldal teljesen alaptalanul hisztériázik, ha rajtuk múlik, Budapesten semmilyen fejlesztés és felújítás nem történt volna az elmúlt években és hagyták volna a Városligetet is lepusztulni."

A tiltakozók szerint 12 fát már nem lehet megmenteni, azokat csütörtökön elpusztították a favágók Fotó: M. Schmidt János - Origo

Saját szerepével kapcsolatban azt mondta a politikus - aki már nem tagja az Országgyűlésnek -, hogy ő elsősorban szakpolitikus, ezért nem tehet mást, mint hogy tiltakozik a fák kivágása ellen. "Az is megoldás lenne, ha a fákat kivágás helyett befoglalnák az új épületekbe. Ott van a közelben a régi Platán étterem, ott már meg tudták ezt oldani. Azt az épületet úgy hozták létre, hogy egy öreg platánfát körbeépítettek" - mondta.

Nem jelent fel senkit

Csütörtökön Illés Zoltánt egy rendőr akarta lebeszélni arról, hogy eltávolítsa a terület köré húzott fekete ponyvát. A rendőr szerint a politikus akciójával rongálást követett el, de Illés Zoltán ezt tagadta. Az intézkedés heves ordibálásba fulladt.

Illés Zoltán az Origónak korábban azt mondta, hogy bár a helyszínen ezzel fenyegetőzött, mégsem tesz feljelentést az üvöltöző rendőr ellen. "Ez egy gesztus a részemről. Nem akarok neki rosszat" - mondta a politikus.

- ezt is mondta Illés Zoltán.

Az üvöltözésről a rendőrség azt mondta az Origónak, hogy "a rendőr által tanúsított magatartás és kommunikáció nem felel meg a követelményeknek és az elvárt intézkedési kultúrának". Azt is írták, hogy

a XIV. kerületi rendőrkapitány intézkedik az ügyben.

Az üvöltöző rendőr felettese már csütörtökön, a helyszínen arról beszélt, hogy kollégája szakszerűtlenül járt el - mondta Illés Zoltán. Szerinte a rendőrök azzal, hogy végül nem tartóztattak le senkit csütörtökön, bölcsen jártak el.