Az Origo miatt lemondott az olcsó földről a fideszes

vighJO
Vágólapra másolva!
Állítása szerint a politikai támadások miatt döntött úgy Vigh László fideszes képviselő, hogy bár aláírták a szerződést, mégsem él a lehetőséggel, és nem vásárolja vissza a korábban általa vezetett önkormányzattól 5 ezer forintért azt a 3 hektár földet, amelyet uniós támogatásból kármentesítettek. 
Vágólapra másolva!

Mégsem vásárolja vissza Vigh László fideszes országgyűlési képviselő a lakóhelyén, Felsőrajkon azt a területet, amelyet még polgármestersége idején vett meg tőle az önkormányzat, hogy uniós pénzből kármentesíthessék az egykori hulladéklerakót, most pedig jelképes áron került volna vissza hozzá.

Meggondolta magát

Az Origo tárta fel, hogy ötezer forintért vásárolt meg három, a Zala megyei Felsőrajk területén fekvő, összesen 3 hektárnyi földterületet a települést polgármesterként korábban 20 évig vezető Vigh László országgyűlési képviselő és családja.

Vigh László politikai támadásokat emlegetett, és elállt az adásvételtől Forrás: vighlaszlo.hu

A legérdekesebb mégsem a jelképesnek nevezhető ár volt a történetben, hanem az, hogy a terület korábban is a Vigh családé volt, csak éppen eladták az önkormányzatnak arra az időre, amíg a település uniós forrásból kármentesítette az egykor hulladéklerakóként használt területet.

Politikai támadást sejt

Vigh László – akit a földvásárlás ügyében két hete sikertelenül próbált szóra bírni az Origo – pénteken zalaegerszegi tájékoztatóján maga jelentette be, hogy a politikai támadások miatt úgy döntött, nem vásárolja vissza a területet. "Így tisztességes, hogy nem fogadom el az ajándékot" – mondta.

A Vigh család és az önkormányzat adásvételi szerződése – ez most már semmis Forrás: Origo

Állítása szerint a kármentesítés miatt a területen nem lehet fát ültetni, nem lehet felszántani, építkezni sem lehet rá, így "tulajdonképpen meddő terület keletkezett". Azt mondta, a közelmúltban jelezte az önkormányzat, hogy visszaadná neki jelképes áron a területet.

Hozzátette, csütörtökön

a polgármesterrel és a jegyzővel is közölte: lemond arról a lehetőségről, hogy ajándékba vagy 5000 forintért visszaadják a földterületet,

és ezt a szóbeli bejelentést pénteken írásban is megerősítette. "Az önkormányzat és én is ezzel lezártnak tekintem az ügyet."

Vigh László 2005-ben megmagyarázta, hogy a módszer más településeknél is működött Forrás: Origo

Az Origónak korábban nyilatkozó jelenlegi településvezető, Czémán László szerint pedig

nincs ebben a történetben semmi érdekes vagy sunda-bunda,

A jó szándék vezette

A politikus úgy vélte: jó szándékkal járt el, amikor lehetőséget adott arra, hogy hosszú időn át az ő területét használják hulladéklerakónak, és

sajnálatosnak nevezte, hogy ezt a jószándékát most "kiforgatták".

Az Origo cikke nyomán egyébként az Együtt jelezte, hogy csalás és színlelt szerződés gyanúja miatt feljelentést tesz. A DK arra szólította fel a politikust, hogy fizesse vissza a földjére költött EU-s pénzt, míg a Jobbik az EU Csalás Elleni Hivatalához, az OLAF-hoz is fordult.

Üzent bírálóinak is

A Zalai Hírlap tudósítása szerint Vigh nemcsak az őt bíráló ellenzéki pártoknak, de

az Origónak is üzent, amikor kifejtette: a cikk az ő személye és családja lejáratására irányult.

Az ellenzéki nyilatkozatokra reagálva pedig megjegyezte: szerinte a felelős ellenzéki politizálás minimálisan elvárható szintje, hogy az ellenzéki politikusok ne botránypolitizálást folytassanak, hanem mondjuk tegyenek hozzá hasonló "önzetlen vállalásokat, felajánlásokat".