A geopolitika áttörését hozta a 21. század

7 nővér Moszkva
Vágólapra másolva!
A szakmaiság megőrzése mellett a geopolitikai gondolkodás népszerűsítését szolgálja a 2016 márciusában induló Hungarian Geopolitics magazin. A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány által kiadott, negyedévente megjelenő geopolitikai folyóirat budapesti bemutatóján a szerzők egyetértettek abban, hogy a 21. század egy multipoláris világrendet hozott magával.
Vágólapra másolva!

"Gyerekkoromban meg voltam őrülve a földrajzért, így többek között Körösi Csoma Sándorért, Vámbéry Árminért, Benyovszy Móricért, vagy éppen Baktay Ervinért" – mondta Csizmadia Norbert, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) vezetője a Hungarian Geopolitics (HUG) magazin bemutatóján.

Csizmadia Norbert főszerkesztő Forrás: Marton Szilvia

A magyar földrajzi felfedezőkben az a közös, hogy hittek abban, amit csináltak, és maradandót adtak a világnak. A földrajz az elmúlt század végén lehanyatlott, sokak szerint nem volt fontos a globalizáció korában. Csizmadia Norbert szerint a monetáris politikában és a gazdaságpolitikában a geopolitika hatását nem lehet alábecsülni.

Visszatérés

A Pallas Athéné Alapítvány

a geopolitikát vissza akarja hozni a közbeszédbe,

így népszerű előadókat hívtak meg, sikeres külföldi szerzők könyveit fordították le. Doktori programot is indított a PAGEO, de konferenciákat is tartanak, valamint a hazai felsőoktatási intézményekkel is együttműködnek – mondta a szakember.

Egy fúziós korszakban élünk, miközben egy multipoláris világ alakult ki 2008 után. A HUG magazin legfrissebb száma arról szól, hogyan fog kinézni a multipoláris világrend az új technikák ötvözésével – mondta Csizmadia Norbert. A HUG magazin negyedévente fog megjelenni, és ingyenes lesz.

A HUG magazin borítója Forrás: Marton Szilvia

Erősödő hatalmi politika

Szilágyi István szakértő arról beszélt, hogy a geopolitika az 1970-es években éledt újjá. Mára a szárazföldi, a tengeri, a légi geopolitika vizsgálata mellett megjelent a kibertér és az űr geopolitikájának a leírása is – mondta a szakember. Ezekben a terekben zajlanak napjainkban a legfontosabb hatalmi harcok.

Bernek Ágnes azt mondta, a hatalmi politika léte erősödött meg az utóbbi években. Az USA számára is megerősödött az amerikai kontinentális tér, míg

Oroszország számára is a kontinentális hatalom lett a legfontosabb.

Ennek egyik világos megnyilvánulása az orosz-kínai megállapodás volt, de ez nem jelenti azt, hogy Peking Moszkva szövetségese lenne – mondta a kutató.

Bernek Ágnes Forrás: Marton Szilvia

Fekete hattyúk

Baracskai Zoltán szerint az utóbbi 20 évben a tudósok létrehozták a publikációs iparágat. Éppen emiatt a tudományos magazinok olvashatatlanok lettek. „Hiszek a megbízhatatlan tudásban, így

– mondta a szakember. „Elő kell jönni azokkal a vad ötletekkel, amiket nem lehet tudományosan igazolni. Ezeknek az elméleteknek a jövőjét pedig az idő dönti el” – vélekedett Baracskai Zoltán.

Baracska Zoltán Forrás: Marton Szilvia

Anton Bendarzsevszkij azt mondta, a geopolitika napjainkban nagyon Amerika-centrikus. Az Economist, Foreign Affairs is ebbe a vonulatba tartozik. A HUG egy nagyon jó kezdeményezés arra, hogy a szakmaiság megőrzése mellett a népszerűség irányába menjünk el a hazai geopolitikai gondolkodásban - mondta a szakember.