Megvan, mikor kelnek életre a fix traffipaxok

új traffipax
Vágólapra másolva!
Április 5-től fokozottan kell figyelniük az autósoknak, ekkor állítják ugyanis üzembe a Véda mindent és mindenhol látó, kiépített kamerarendszerét.
Vágólapra másolva!

Lezárult a Véda rendszer tesztelése, április 5-én reggel nyolc órától élesítik a fixen kiépített kamerahálózatot – jelentette be a rendőrség.

A konzolokra szerelt Véda országszerte 365 kamerával figyeli majd közlekedést,

az Origo saját gyártású térképén azt is láthatja, hogy pontosan mely helyszíneken:

Mindent figyelnek

Mivel szupertraffipaxokról van szó, a a kamerák nem csupán sebességmérésre, vagyis a gyorshajtások kiszűrésére alkalmasak, hanem forgalomszámlálásra, torlódás felismerésére, a biztonsági öv használatának figyelésére, a záróvonal átlépésének észlelésére, valamint rendszámfelismerésre is.

Április 5-től már lát is minket a Véda fix kamerarendszere Forrás: Origo

Az autósokat némileg segíti, hogy

minden eszköz előtt kötelezően Traffic Controll előrejelző tábla fog figyelmeztetni,

de viszonylag szabad a rendőrség mozgástere abban, hogy ezt a traffipaxtól milyen távolságra teszi ki – a hatóság ígéretei szerint enyhe sebességtúllépésnél még lesz idő lassítani.

Túl sok a baleset

A rendszer kiépítésére azért volt szükség, hogy az Európai Unió célkitűzéseinek megfelelően, a 2010-es adatokhoz képest a felére csökkenjen 2020-ra a közlekedési balesetekben elhunytak száma.

Ez Magyarország esetében a 2010-es 740 áldozattal szemben 370-et jelentene.

A legtöbb közlekedési baleset (30 százalék) nálunk még mindig gyorshajtás miatt következik be - az okok között a második helyen 25 százalékkal az elsőbbségi jog meg nem adása áll, a harmadik pedig, 17 százalékkal, a kanyarodási szabályok áthágása.

14 milliárdba került

Az összesen 14 milliárd forintba kerülő hálózatot még 2012-ben kezdte kiépíteni az Országos Rendőrkapitányság és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala. Végül 2015 decemberében készült el, tesztelése pedig az idei év elejétől zajlott.

A 365 fix kamera mellett a rendőrök 160 mobil eszközt is használnak majd, hogy kiszűrjék a szabálytalankodókat.

Lesznek mobil Véda-kamerák is Fotó: Szabó Gábor - Origo

A rendőrség honlapján megyei bontásban, illetve táblázat formájában is megnézheti, hol számíthat fix telepítésű kamerákra.