Már megint képtelen volt összefogni a baloldal

választás 2014 szavazás fülke
"Szavazófülkék" Dunaújvárosban, a Rosti Pál Általános- és Középiskolában
Vágólapra másolva!
Nem lesz baloldali összefogás abban a dunaújvárosi választókerületben, ahol egy gyilkossággal gyanúsított fideszes képviselő lemondása miatt kell választani június 5-én. Az MSZP bízik abban, hogy a többi baloldali párt segítsége nélkül is győz, és nem akar nem működő szövetségeket összetákolni. Mindezek ellenére biztosra lehet venni a 2018-as baloldali közös indulást.
Vágólapra másolva!

Egy gyilkossággal gyanúsított fideszes képviselő lemondása miatt kell időközi választást tartani a dunaújvárosi 4-es számú választókerületben június 5-én. A Fejér megyei városban a gyilkossági ügy mellett a közvilágítás felújítása is nagy vihart okozott. Az utóbbi ügyben egyébként már ismeretlen tettes ellen nyomoz a NAV és a Fővárosi Főügyészség.

Lottó ötös

Ilyen előzmények fényében nem is lehetne jobb terepe a baloldali ellenzéknek arra, hogy könnyedén legyőzze a Fideszt az időközi voksoláson. Ennek ellenére úgy tűnik, a baloldali erők közötti együttműködés egyáltalán nem zökkenőmentes a jelöltállítás szakaszában. Evidens, hogy

a Fidesznek olyan lenne, mint a lottó ötös,

ha külön-külön indulnának a baloldali jelöltek. Úgy látszik, erre van is esély.

Ellentétek

A demokratikus ellenzék 2014-es önkormányzati választásokkor született megállapodása szerint Dunaújvárosban a DK állíthat közös jelöltet – olvashattuk a Demokratikus Koalíció közleményében. A párt Huszti Zsoltot indítja a dunaújvárosi időközi önkormányzati választáson. A DK arra kérte az MSZP-t, hogy a Salgótarjánban is jól működő megállapodás értelmében támogassa Husztit.

Dunaújvárosban biztosan nem használtak a Fidesznek a párt körüli botrányok Fotó: Origo

Az MSZP nem támogatja Huszti Zsoltot, és önálló jelöltet indít a körzetben – mondta az Origónak Pintér Attila, a dunaújvárosi MSZP elnöke. A helyi szervezet már döntött arról, hogy a korábban 14 évig az önkormányzatban az MSZP színeiben ülő Selyem Józsefet támogatja, és arra kérik a DK-t, hogy ők is tegyék ezt. Pintér Attila nem tart attól, hogy az önálló indulásuk miatt veszélyben lenne a baloldal győzelme.

– mondta az MSZP helyi elnöke. A szocialistáknak megvan a megfelelő létszámú aktivistagárdájuk, és a jelöltjük számít a legismertebbnek az érintett választókörzetben. Szerintük egyébként a 2014-es választási megállapodásban az MSZP lemondott az indulásról a 4-es körzetben a DK javára.

Senkit sem érdekelt a PM javaslata

Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért dunaújvárosi képviselője nem tudott arról, hogy a DK Huszti Zsoltot indítja az időközi választáson. A PM korábban arra tett javaslatot, hogy a veszprémi modell alapján egy független jelöltet támogassanak a Fidesszel szemben. Egyelőre a párt nem kapott választ a felvetésére egyetlen baloldali párttól sem. A jelöltállításhoz szükséges

ajánlások gyűjtése április 18-án kezdődik,

így addig még van idő, hogy megtalálják a legmegfelelőbb jelöltet a Fidesz legyőzésére – mondta Szabó Zsolt az Origónak.

Most biztosan nem lesz baloldali összefogás Dunaújvárosban Fotó: Origo

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a baloldali pártok egy része külön indul. A Fidesz legyőzését pedig az is nagyban nehezítheti, hogy a Jobbik jelöltje már most komoly kampányba kezdett a választókerületben. Pedig Dunaújvárosban a kormánypártot érintő botrányok nélkül is nagyon jó esélye lenne egy közös baloldali jelöltnek a győzelemre. A városban az MSZP támogatottsága viszonylag magas, a 2014-es országgyűlési választáson fej fej mellett végzett a baloldal és a Fidesz.

Lesz baloldali összefogás

Nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy helyi szinten nem jött létre a baloldali összefogás. Ennek ezerféle személyes oka lehet, hosszú évek óta meglévő politikai ellentétek kerülhettek most felszínre. Egyébként a külön indulás arra is jó, hogy egy későbbi együttműködés alapja legyen. Ráadásul a dunaújvárosi választásnak különös tétje nincsen, mivel a Fidesz közgyűlési többsége megmarad.

A Fidesz közgyűlési többsége biztosan megmarad 2018-ig Forrás: H. Szabó Sándor/MTI

Kiszelly Zoltán politológus szerint az időközi választáson a különféle

baloldali pártok meg tudják méretni magukat,

ami tisztázhatja a köztük lévő erőviszonyokat is. Fodor Gábor is úgy tudott bekerülni a parlamentbe, hogy egy 2013-as fóti időközi választási eredményre hivatkozott, ahol pártja több mint 10 százalékot kapott. A dunaújvárosi külön indulás ellenére sem valószínű, hogy a baloldalon 2018-ban nem lesz összefogás. Az elemző úgy véli, az Orbán-kormány leváltásának szándéka biztosan felül tudja majd írni a meglévő személyi ellentéteket a balliberális oldalon.